20'
προετοιμασία
2 ώρες και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μοσχαράκι λεμονάτο με πατάτες και χειμωνιάτικα λαχανικά, αρχικά κόβουμε το μοσχάρι σε κύβους μεσαίου μεγέθους και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε νερό ώστε να τους σκεπάσει και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και το χοντροκοπανισμένο πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, τραβάμε με τρυπητή κουτάλα τους μοσχαρίσιους κύβους, τους βάζουμε σε ένα πιάτο και πετάμε το υγρό. Αυτό το κάνουμε για να γίνει η σάλτσα μας πιο διαυγής.
- Πλένουμε και στεγνώνουμε την κατσαρόλα.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Προσθέτουμε τους μοσχαρίσιους κύβους και τους σοτάρουμε και αυτούς, ώσπου να ροδίσουν, γυρίζοντάς τους μερικές φορές μέσα στο λάδι.
- Προσθέτουμε νερό τόσο που να σκεπάζει τα υλικά, τη ρίγανη, το θυμάρι και το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.
- Αφήνουμε το μοσχάρι να μαγειρευτεί για 45 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, συμπληρώνοντας αν χρειαστεί ζεστό νερό.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα λαχανικά (καρότα, πατάτες, σελινόριζα, σέλερι) και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 45 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσει κάπως η σάλτσα. Τα λαχανικά κανονικά θα βγάλουν τα υγρά τους, όμως αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Παίρνουμε μια κουτάλα ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, διαλύουμε εκεί το κορν φλάουρ και περνάμε το μείγμα από το λεπτό σουρωτήρι του τσαγιού για να μην μείνουν σβόλοι.
- Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα και την ανακινούμε καλά για να πάει παντού.
- Αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για ακόμη μερικά λεπτά για να δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε και σερβίρουμε το μοσχαράκι λεμονάτο με χειμωνιάτικα λαχανικά.
Στο ποτήρι μας ένα ωραίο Chardonnay που έχει ωριμάσει σε βαρέλι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 35.