ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρόταΜοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα
40' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το μοσχάρι γάλακτος αυγοκομμένο ξεκινάμε και ρίχνουμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα, τον αλατίζουμε ελαφρώς και τον βάζουμε να βράσει.
  2. Αλατίζουμε το κρέας και το προσθέτουμε στο ζωμό μαζί με το πράσο, το σέλερι, το θυμάρι και τη δάφνη.
  3. Σιγοβράζουμε ξαφρίζοντας συνεχώς με κουτάλα, όχι τρυπητή.
  4. Μετά από περίπου 75 λεπτά προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λευκά μανιτάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά.
  5. Ξαφρίζουμε όσο μαζεύεται αφρός στην επιφάνεια του βραστού.
  6. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, συνεχίζοντας το ξάφρισμα.
  7. Το κρέας μας θα έχει τώρα μαλακώσει (έχουν περάσει ήδη 1 ώρα και 40 λεπτά).
  8. Αφαιρούμε το πράσο, το σέλερι, το θυμάρι και τη δάφνη από την κατσαρόλα και τα πετάμε.
  9. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε το κρέας, τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια σε μια πιατέλα και τα σκεπάζουμε για να μείνουν ζεστά.
  10. Συνεχίζουμε να βράζουμε το ζωμό μέχρι να μείνουν περίπου 500 ml.
  11. Εν τω μεταξύ σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με το γιαούρτι και μόλις ο ζωμός μας φθάσει στην ποσότητα που θέλουμε (500 ml), τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αυγοκόβουμε, προσθέτουμε, δηλαδή, 2 - 3 κουτάλες από τον καυτό ζωμό μέσα στο μείγμα γιαουρτιού - αυγών και ρίχνουμε το νέο μείγμα στην κατσαρόλα.
  12. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το κρέας, τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε απαλά και ζεσταίνουμε το φαγητό μέχρι να αρχίσει να πήζει η σάλτσα μας (η οποία θα είναι αρκετή).
  13. Προσοχή, αν η σάλτσα βράσει, θα κόψει.
  14. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε χυμό λεμονιού, αν και όσο μας αρέσει.
  15. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Μυστικά

Για να γλιτώσουμε χρόνο, παίρνουμε έτοιμα καθαρισμένα κρεμμυδάκια για στιφάδο, που βρίσκουμε σε σακούλες στους καταψύκτες των σούπερ μάρκετ.

Στο ποτήρι μας: Το αυγολέμονο είναι μονόδρομος προς τα λευκά κρασιά. Ενα Chardonnay είναι πάντα μια ασφαλής λύση. Δοκιμάστε όμως μια Ντεμπίνα, μια Μαντινεία, ένα βορειοελλαδίτικο Ασύρτικο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 35.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT