ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜοσχάρι λεμονάτο με κολοκυθάκιαΜοσχάρι λεμονάτο με κολοκυθάκια
30' προετοιμασία
2 ώρες και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το μοσχάρι στη γάστρα με κολοκυθάκια και ντοματίνια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και βάζουμε το κρέας.
  2. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και σοτάρουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μια γάστρα (ή σε άλλο πυρίμαχο σκεύος με καπάκι ή σε ταψί το οποίο στη συνέχεια θα σκεπάσουμε καλά με διπλή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο).
  4. Στο ίδιο λάδι και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και, όταν ροδίσουν λίγο, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
  5. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ίσα να γυαλίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
  6. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  8. Αδειάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας πάνω από το κρέας. ρίχνουμε και την κανέλα, σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε το φαγητό για 1 1⁄2 ώρα.
  9. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το σκεύος και προσθέτουμε τα σοταρισμένα κολοκυθάκια, τα ντοματίνια και τις σταφίδες.
  10. Ανακινούμε καλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το σκεύοςγια περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να μελώσει το φαγητό.
  11. Αποσύρουμε από το φούρνο το μοσχάρι στη γάστρα με κολοκυθάκια και ντοματίνια, πασπαλίζουμε με το μείγμα φρέσκων μυρωδικών και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 86.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών