30'
προετοιμασία
2 ώρες και 20' ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για το μοσχάρι στη γάστρα με κολοκυθάκια και ντοματίνια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο και βάζουμε το κρέας.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και σοτάρουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο και αλατοπιπερώνουμε.
- Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε μια γάστρα (ή σε άλλο πυρίμαχο σκεύος με καπάκι ή σε ταψί το οποίο στη συνέχεια θα σκεπάσουμε καλά με διπλή λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο).
- Στο ίδιο λάδι και στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κολοκυθάκια και τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και, όταν ροδίσουν λίγο, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.
- Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ίσα να γυαλίσουν και να μαλακώσουν λίγο.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Αδειάζουμε το μείγμα της κατσαρόλας πάνω από το κρέας. ρίχνουμε και την κανέλα, σκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε το φαγητό για 1 1⁄2 ώρα.
- Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε το σκεύος και προσθέτουμε τα σοταρισμένα κολοκυθάκια, τα ντοματίνια και τις σταφίδες.
- Ανακινούμε καλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο με ξεσκέπαστο το σκεύοςγια περίπου μισή ώρα ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να μελώσει το φαγητό.
- Αποσύρουμε από το φούρνο το μοσχάρι στη γάστρα με κολοκυθάκια και ντοματίνια, πασπαλίζουμε με το μείγμα φρέσκων μυρωδικών και σκεπάζουμε το σκεύος μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 86.