30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί 32 εκ.

Για τον κιμά

Για την «μπεσαμέλ» (γιαουρτόκομμα)

Διαδικασία

  1. Ανακατεύουμε τα υλικά της μπεσαμέλ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο.
  2. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με τις 2 κουτ. σούπας αλάτι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να ξεπικρίσουν.
  3. Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί για να στεγνώσουν.
  4. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  5. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι, για τουλάχιστον 30 λεπτά, αλλάζοντας τακτικά το χαρτί.
  7. Παράλληλα, τυλίγουμε τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο μία μία και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45-55 λεπτά.
  8. Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς. Τις ξεφλουδίζουμε, τις ρίχνουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με πιρούνι.
  9. Προσθέτουμε τα 100 ml λάδι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Κιμάς

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 8-10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά, το τζίντζερ, το μπαχάρι, τις δάφνες και το καρότο και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε τον κιμά και τον πατάμε με πιρούνι για να γίνει σπυρωτός, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  4. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει.
  5. Αφαιρούμε τις δάφνες, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Μουσακάς

  1. Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. και απλώνουμε τα 100 γρ. γραβιέρας και τα τσιπς.
  2. Απλώνουμε τον πουρέ με κουταλιές σε όλο το ταψί πάνω από τα τσιπς (δεν ανακατεύουμε, για να μείνουν τα τσιπς στη θέση τους), από πάνω τις μελιτζάνες και στο τέλος τον κιμά και την μπεσαμέλ.
  3. Ψήνουμε στους 170°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του μουσακά.

Συνταγές με Γιαούρτι

Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Συνταγές με Πατάτες

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών