Την Κυριακή των Βαΐων κατά το έθιμο, διακόπτεται για λίγο η μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής με ψάρι, συνήθως μπακαλιάρο. Η συνταγή είναι της οικογένειας Μαρκοπούλου από τη  Φολόη Ηλείας. 

Υλικά

Διαδικασία

  1. Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο και τον στραγγίζουμε. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Έπειτα ρίχνουμε όλες τις πρασινάδες και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά, να λαδωθούν καλά και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, χωρίς να προσθέσουμε κάποιο υγρό, αφού τα χόρτα θα βγάλουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον πελτέ και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε και τακτοποιούμε επάνω στα υλικά τον μπακαλιάρο. Χωρίς να ανακατέψουμε, μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και να μείνει μια δεμένη σάλτσα. Αλατίζουμε με προσοχή, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
  2. *Ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου: Τον ξεπλένουμε επιμελώς σε τρεχούμενο νερό να φύγει το πολύ αλάτι, τον βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τον αφήνουμε για 48 ώρες, αλλάζοντας το νερό κάθε 4-6 ώρες ή όσο συχνότερα μπορούμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών