ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπακλαβάς με αμύγδαλα, τζίντζερ, καστανή ζάχαρη και σιρόπι εσπεριδοειδώνΜπακλαβάς με αμύγδαλα, τζίντζερ, καστανή ζάχαρη και σιρόπι εσπεριδοειδών
30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: 25

Σιρόπι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε τον μπακλαβά με τρεις ξηρούς καρπούς, ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5 λεπτά. Μετράμε από τη στιγμή που το υγρό θα αρχίσει να κοχλάζει).
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Γέμιση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  2. Απλώνουμε τα αμύγδαλα και το σουσάμι σε μία στρώση και τα καβουρδίζουμε για 5 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Ρίχνουμε στον πολυκόφτη όλους τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι και χτυπάμε μέχρι να θρυμματιστούν. Τα αδειάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε με τη μαστίχα, την κανέλα, τη ζάχαρη και το ελάχιστο αλάτι.

Μπακλαβάς

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Λαδώνουμε ένα ταψί σε μέγεθος 30 x 40 εκ.
  3. Στρώνουμε 4 φύλλα (το ένα φύλλο λαδωμένο ή βουτυρωμένο, το άλλο αλάδωτο) στον πάτο και στα τοιχώματα. Στο τέταρτο φύλλο που είναι αλάδωτο απλώνουμε ομοιόμορφα 1 κούπα από τη γέμιση.
  4. Στρώνουμε από πάνω 2 φύλλα, το πρώτο το λαδώνουμε, και στο αλάδωτο βάζουμε πάλι 1 κούπα γέμιση. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
  5. Στο τέλος καλύπτουμε με 4 φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά, και χαράσσουμε σε κομμάτια (ρόμβοι, τρίγωνα, τετράγωνα, ό,τι μας αρέσει). Στο καθένα από αυτά καρφώνουμε, αν θέλουμε, από 1 γαρίφαλο.
  6. Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά τα φύλλα και να γίνουν τραγανά.
  7. Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά, τον περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι και τον ξαναβάζουμε στον φούρνο για 5 λεπτά.
  8. Βγάζουμε από τον φούρνο και σκεπάζουμε απαλά με βαμβακερή πετσέτα. Αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.
  9. Ξεσκεπάζουμε τον μπακλαβά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 46.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT