Όλα τα αρώματα των εσπεριδοειδών σε ένα γλυκό. Ο πιο αρωματικός από όλους τους μπακλαβάδες που δοκιμάσαμε, με χαρακτήρα και γεύση που ακόμα μνημονεύουμε.

20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 30x40 εκ.

Για τη γέμιση

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Γέμιση: Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει, και αλείφουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο το ταψί.
  4. Απλώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα στο ταψί, το καθένα καλά βουτυρωμένο, και κόβουμε τις άκρες που προεξέχουν.
  5. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
  6. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
  7. Περιχύνουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο μας έχει μείνει, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά, για να κρυώσει το βούτυρο.
  8. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά.
  9. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια.
  10. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  11. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το νερό, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη, και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  12. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί και να μην πέσει.
  14. )Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε ομοιόμορφα με το καυτό σιρόπι.
  15. Αφήνουμε περίπου 3 ώρες, για να το απορροφήσει.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών