ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΓιαννιώτικος μπακλαβάςΜπακλαβάς γιαννιώτικος
2 ώρες προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
3 ώρες και 10' αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 40'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 30x40 εκ.

Για τη γέμιση

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπακλαβά με αμύγδαλα, τζίντζερ, καστανή ζάχαρη και σιρόπι εσπεριδοειδών, αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα βαθύ μπολ, όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  3. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει, και αλείφουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο το ταψί.
  4. Απλώνουμε τα πρώτα 4 φύλλα στο ταψί, το καθένα καλά βουτυρωμένο, και κόβουμε τις άκρες που προεξέχουν.
  5. Σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση και καλύπτουμε με άλλα 3 φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
  6. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, το καθένα καλά βουτυρωμένο.
  7. Περιχύνουμε την επιφάνεια με όσο βούτυρο μας έχει μείνει.
  8. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά, για να κρυώσει το βούτυρο.
  9. Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε προσεκτικά τον μπακλαβά μέχρι κάτω, μπακλαβαδωτά.
  10. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει στην επιφάνεια

Σιρόπι

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το νερό και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
  2. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 6 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  3. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. (Αν ρίξουμε στο νύχι μας μία σταγόνα από το σιρόπι, θα πρέπει να σταθεί και να μην πέσει.)
  4. Ξεφουρνίζουμε τον μπακλαβά και, όπως είναι ζεστός, τον περιχύνουμε ομοιόμορφα με το καυτό σιρόπι.
  5. Αφήνουμε περίπου 3 ώρες, για να το απορροφήσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 126.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Πορτοκάλι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών