1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπάμιες με κιμά στην κατσαρόλα, ετοιμάζουμε τις μπάμιες έτσι ώστε να μη βγάλουν τη χαρακτηριστική κολλώδη ουσία τους κατά το μαγείρεμα: Απλώνουμε τις μπάμιες σε ένα ταψάκι, τις ραντίζουμε με ξίδι και τις φουρνίζουμε στους 150°C για 30 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
- Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι και λίγο από το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς για 4-5 λεπτά, έτσι ώστε ο κιμάς να γίνει σπυρωτός.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε μια ρηχή κατσαρόλα τακτοποιούμε όμορφα τις μισές μπάμιες και αλατοπιπερώνουμε.
- Απλώνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα κιμά, από πάνω τις υπόλοιπες μπάμιες, αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, νερό τόσο ώστε μόλις να καλύπτει τα υλικά και σκεπάζουμε με το καπάκι.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες και να «δέσει» η σάλτσα τους. Προσοχή, δεν τις ανακατεύουμε, για να μη διαλυθούν οι μπάμιες και χαλάσουν οι στρώσεις.
- Σερβίρουμε, τις μπάμιες με κιμά, ζεστές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 159.