5'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 35'
Διαδικασία
- Βάζουμε 1 λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα μαζί με αλάτι και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Ρίχνουμε τον τραχανά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά (ή όσο χρόνο γράφει το πακέτο), μέχρι να μαλακώσει και να σχηματιστεί ένας υδαρής χυλός.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι λιώνουμε όλο το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει.
- Τραβάμε από τη φωτιά.
- Όταν γίνει ο τραχανάς, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το καλαμποκάλευρο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να δέσει και να γίνει σαν κρέμα.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το κρεμμύδι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να γίνει ένα ομοιογενές, βελούδινο μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε το τυρί, τις σταφίδες, τον χυμό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Τραβάμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια μεγαλούτσικη μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Ισιώνουμε την επιφάνεια και αφήνουμε την μπαζίνα να κρυώσει εντελώς.
- Την ξεφορμάρουμε σε μακρόστενη πιατέλα ή σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε φέτες.
- Σκορπίζουμε την επιπλέον τριμμένη σφέλα και φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.