«Στα μέρη μου ο μπεκρή μεζές μαγειρεύεται πολύ, σκέτος με χοιρινό ή μαζί με λαχανίδες», λέει ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣO μπεκρή μεζές της «Ταβέρνας του Βαρδή»O μπεκρή μεζές της «Ταβέρνας του Βαρδή»

20' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπεκρή μεζέ με χοιρινό λαιμό, μανιτάρια και γλυκάδια, αρχικά καθαρίζουμε τα γλυκάδια από ίνες. Στη συνέχεια, τα πλένουμε καλά σε κρύο νερό και τα βυθίζουμε σε μια λεκάνη με το γάλα και λίγο αλάτι για τουλάχιστον 4 ώρες. Τα ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και τα στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον χοιρινό λαιμό για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα γλυκάδια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν κι αυτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές και τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνουμε το μπούκοβο και το κύμινο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ζωμό (ή το νερό) και το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν όλα μία βράση.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να γίνει το χοιρινό και να δέσει η σάλτσα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  7. Αφήνουμε τον μπεκρή μεζέ να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε.

Ώριμες, πλούσιες Νεμέες, αλλά και κομψές Λημνιώνες, χαρμάνια κρητικά με Κοτσιφάλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών