ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπιφτέκια ζουμεράΜπιφτέκια ζουμερά στο πι και φι
30' προετοιμασία
1 ώρα και 55' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 55'

Υλικά

Κομμάτια: 10 μπιφτέκια

Για το σερβίρισμα

Για τον πουρέ

Διαδικασία

Πουρές

  1. Για να φτιάξουμε τον πουρέ από πατάτες φούρνου, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  2. Στη συνέχεια, αραδιάζουμε τις πατάτες σε ταψί και πασπαλίζουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη.
  3. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και 100 ml νερό, ανακατεύουμε και τις στρώνουμε ομοιόμορφα.
  4. Ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν πολύ και να ροδίσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό κατά το ψήσιμο.
  5. Ξεφουρνίζουμε και πολτοποιούμε τις πατάτες, μαζί με τα υγρά του ταψιού, με το πρες πουρέ ή στο μύλο λαχανικών.
  6. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με ένα κουτάλι μέχρι να έχουμε έναν αφράτο πουρέ.

Μπιφτέκια

  1. Για να φτιάξουμε τα μπιφτέκια με 3 λογιών κιμά και μελωμένο κρεμμύδι, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το λάδι.
  2. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.
  3. Προσθέτουμε το πετιμέζι και το ξίδι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  4. Σε ένα μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια, μαζί και τα μελωμένα κρεμμύδια, μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα.
  5. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά, να σφίξει το μείγμα.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  7. Λαδώνουμε ένα ταψί.
  8. Πλάθουμε μπιφτέκια 180 - 200 γρ. το καθένα (περίπου 10 μπιφτέκια).
  9. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα λαδώνουμε.
  10. Ψήνουμε για περίπου 20-25λ επτά, μέχρι να ψηθούν αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
  11. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τον πουρέ και τις μουστάρδες.
  12. Για πιο εορταστικό εφέ, μπορούμε να μοιράσουμε τα μπιφτέκια στα πιάτα και να σερβίρουμε τον πουρέ με το σκουπ του παγωτού.

Μυστικά

Ετοιμάζουμε τον πουρέ από νωρίς, για να ψήσουμε τα μπιφτέκια όσο γίνεται πιο κοντά στην ώρα του σερβιρίσματος (ώστε να παραμείνουν ζουμερά).

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.

Άρθρα και Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κρεμμύδι

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT