20' προετοιμασία
15' μαγείρεμα
Σύνολο: 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 30 - 40 μπισκότα

Διαδικασία

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο με το μέλι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  2. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα τη διαλυμένη στο νερό σόδα.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, την καρύδα και τη ζάχαρη.
  4. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το μείγμα με το βούτυρο, το μέλι και τη σόδα.
  5. Ανακατεύουμε μέχρι να ετοιμάσουμε μια ζύμη η οποία δεν θα γίνει εντελώς λεία. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 15 – 20 λεπτά, ώστε να σφίξει λίγο.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  7. Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με ένα λαδόχαρτο.
  8. Μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα και με ένα δεύτερο κουταλάκι «σπρώχνουμε» το μείγμα πάνω στο λαδόχαρτο, αφήνοντας τουλάχιστον 3 εκ. απόσταση μεταξύ τους, γιατί τα μπισκότα θα απλώσουν στο ψήσιμο.
  9. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
  10. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω στο λαδόχαρτο και μετά τα μαζεύουμε και τα βάζουμε σε δοχείο που κλείνει καλά. Διατηρούνται για πολλές εβδομάδες.

Μυστικά

Τα αρχικά ΑNZAC σημαίνουν Australian & New Zealand Army Corps. Αν και τα μπισκότα αυτά βασίζονται σε παλιά σκωτσέζικη συνταγή για βουτήματα βρώμης, καθιερώθηκαν στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν τα έφτιαχναν οι Αυστραλέζες για τους άντρες που έφευγαν για τα μέτωπα της Ευρώπης. Σκληρά και ανθεκτικά στην υγρασία και στις αλλοιώσεις, τα μπισκότα άντεχαν στα θαλασσινά ταξίδια των στρατιωτών και έγιναν το «γευστικό» σήμα κατατεθέν της Αυστραλίας. Σήμερα, με την ονομασία και τη συνταγή τους προστατευμένα με ειδική νομοθεσία, τιμώνται ιδιαίτερα και από κατασκηνωτές, εκδρομείς και ταξιδιώτες, αφού τα ΑNZAC τα βγάζουν πέρα σε κάθε δοκιμασία και είναι πολύ χορταστικά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών