Για την κατασκευή κόβουμε χαρτόνια στις εξής διαστάσεις:

Ακουμπάμε πάνω στο φύλλο το πατρόν της πρόσοψης και χαράζουμε το φύλλο με ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόβουμε με το ίδιο πατρόν και το πίσω μέρος του σπιτιού. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C, στον αέρα.

Χρησιμοποιούμε το πατρόν της σκεπής και κόβουμε το ένα τμήμα της. Σέρνουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά πάνω σε μια λαμαρίνα, κόβουμε με ένα μικρό κουπάτ πόρτα στην πρόσοψη.

Σχηματίζουμε παράθυρα, αφαιρούμε με μια οδοντογλυφίδα τη ζύμη μέσα από τα πλαίσια, φτιάχνουμε ένα φεγγίτη στο πίσω μέρος του σπιτιού χρησιμοποιώντας ένα πολύ μικρό, στρογγυλό κουπάτ.

Μαζεύουμε την περισσευούμενη ζύμη, την ξαναπλάθουμε και την ανοίγουμε πάλι σε φύλλο πάνω σε μια λαδόκολλα, κόβουμε, πάντα με πατρόν, το δεύτερο τμήμα ζύμης και τους δύο πλαϊνούς τοίχους. Σέρνουμε και αυτή τη λαδόκολλα σε μία άλλη λαμαρίνα.

Αν θέλουμε, ανοίγουμε παραθυράκια στους τοίχους. (Μαζεύουμε τη ζύμη που περισσεύει για να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο το άλλο μπισκοτόσπιτο). Βάζουμε τις δυο λαμαρίνες ταυτόχρονα στον φούρνο για 30 – 40 λεπτά, μέχρι τα μπισκότα να στεγνώσουν καλά. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, χώνουμε, αν θέλουμε, καραμελάκια, στα ανοιγμένα παράθυρα, για να φτιάξουμε τζάμια.

Ξαναβάζουμε στον φούρνο, βγάζουμε τα μπισκότα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 6 ώρες προτού τα κολλήσουμε.

Ετοιμάζουμε αυγόγλασο όπως περιγράφεται στη συνταγή «Μπισκότα- στολίδια» και κολλάμε με αυτό τα τμήματα του σπιτιού, καλύπτουμε με μπόλικο αυγόγλασο τις ατέλειες στις συνδέσεις μεταξύ των μπισκότων.

Αν δεν έχουμε ανοίξει παράθυρα, τα σχεδιάζουμε με αυγόγλασο, όπως κάνουμε και με τα κεραμίδι, κολλάμε καραμελάκια στο αυγόγλασο. «Χιονίζουμε» με αυγόγλασο όλη τη βάση του σπιτιού και προσθέτουμε όσα βρώσιμα στολίδια θέλουμε. Αφήνουμε το σπιτάκι να σταθεροποιηθεί όλη νύχτα, χωρίς να το κουνήσουμε καθόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα πιο καμένα της ΔευτέραςGingerbread cookies
2 ώρες και 30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
14 ώρες αναμονή
Σύνολο: 17 ώρες και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 2

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο ακουμπάμε πάνω στο φύλλο το πατρόν της πρόσοψης και χαράζουμε το φύλλο με ένα αιχμηρό μαχαίρι, κόβουμε με το ίδιο πατρόν και το πίσω μέρος του σπιτιού.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C, στον αέρα. Χρησιμοποιούμε το πατρόν της σκεπής και κόβουμε το ένα τμήμα της, σέρνουμε τη λαδόκολλα προσεκτικά πάνω σε μια λαμαρίνα.
  3. Κόβουμε με ένα μικρό κουπάτ πόρτα στην πρόσοψη, και σχηματίζουμε παράθυρα. Αφαιρούμε με μια οδοντογλυφίδα τη ζύμη μέσα από τα πλαίσια, φτιάχνουμε ένα φεγγίτη στο πίσω μέρος του σπιτιού χρησιμοποιώντας ένα πολύ μικρό, στρογγυλό κουπάτ.
  4. Μαζεύουμε την περισσευούμενη ζύμη, την ξαναπλάθουμε και την ανοίγουμε πάλι σε φύλλο πάνω σε μια λαδόκολλα, κόβουμε πάντα με πατρόν, το δεύτερο τμήμα ζύμης και τους δύο πλαϊνούς τοίχους.
  5. Σέρνουμε και αυτή τη λαδόκολλα σε μία άλλη λαμαρίνα, αν θέλουμε ανοίγουμε παραθυράκια στους τοίχους. (Μαζεύουμε τη ζύμη που περισσεύει για να φτιάξουμε με τον ίδιο τρόπο το άλλο μπισκοτόσπιτο.)
  6. Βάζουμε τις δυο λαμαρίνες ταυτόχρονα στον φούρνο για 30 - 40 λεπτά, μέχρι τα μπισκότα να στεγνώσουν καλά. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, χώνουμε, αν θέλουμε, καραμελάκια, στα ανοιγμένα παράθυρα, για να φτιάξουμε τζάμια και ξαναβάζουμε στον φούρνο. Βγάζουμε τα μπισκότα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 6 ώρες προτού τα κολλήσουμε.
  7. Ετοιμάζουμε αυγόγλασο όπως περιγράφεται στη συνταγή «Μπισκότα- στολίδια» και κολλάμε με αυτό τα τμήματα του σπιτιού, καλύπτουμε με μπόλικο αυγόγλασο τις ατέλειες στις συνδέσεις μεταξύ των μπισκότων.
  8. Αν δεν έχουμε ανοίξει παράθυρα, τα σχεδιάζουμε με αυγόγλασο, όπως κάνουμε και με τα κεραμίδια. Κολλάμε καραμελάκια στο αυγόγλασο, «χιονίζουμε» με αυγόγλασο όλη τη βάση του σπιτιού και προσθέτουμε όσα βρώσιμα στολίδια θέλουμε. Αφήνουμε το σπιτάκι να σταθεροποιηθεί όλη νύχτα, χωρίς να το κουνήσουμε καθόλου.

Μυστικά

Το φύλλο ζύμης θα πρέπει να είναι ανοιγμένο ομοιόμορφα γιατί το διαφορετικό πάχος δυσκολεύει τη συγκόλληση των τμημάτων.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 5.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών