ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πιο εύκολη μπουγάτσαΗ πιο εύκολη μπουγάτσα
30' προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Για την κρέμα

Διαδικασία

Κρέμα

  1. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι
  2. Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη για 2 λεπτά τουλάχιστον, έως ότου το μείγμα ξανθύνει. Με αυτόν τον τρόπο ψήνεται το αλεύρι.
  3. Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πάντα, έως ότου η κρέμα δέσει.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
  6. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη – που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί κρούστα– και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Συναρμολόγηση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
  3. Ανακατεύουμε την κρέμα ελαφρώς και την απλώνουμε στο κέντρο και κατά μήκος των φύλλων, σε πάχος 2,5-3 εκ. (δηλαδή δεν την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των φύλλων, αλλά φτιάχνουμε ένα παραλληλόγραμμο στο κέντρο, αφήνοντας 9-10 εκ. από κάθε άκρη, ώστε να μπορούμε έπειτα, διπλώνοντας τα φύλλα από πάνω, να την καλύψουμε).
  4. Διπλώνουμε τις τέσσερις πλευρές των φύλλων πάνω από τη γέμιση, σαν να κλείνουμε ένα πακέτο.
  5. Αλείφουμε την επιφάνεια του «πακέτου» με βούτυρο και το μεταφέρουμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.
  6. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.
  7. Αναποδογυρίζουμε την μπουγάτσα σε μια πιατέλα, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών