
30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Υλικά
Κομμάτια: 10Για την κρέμα
Διαδικασία
Κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι
- Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη για 2 λεπτά τουλάχιστον, έως ότου το μείγμα ξανθύνει. Με αυτόν τον τρόπο ψήνεται το αλεύρι.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει το μείγμα.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πάντα, έως ότου η κρέμα δέσει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη – που να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μη σχηματιστεί κρούστα– και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Βουτυρώνουμε ένα ένα τα φύλλα κρούστας και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.
- Ανακατεύουμε την κρέμα ελαφρώς και την απλώνουμε στο κέντρο και κατά μήκος των φύλλων, σε πάχος 2,5-3 εκ. (δηλαδή δεν την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των φύλλων, αλλά φτιάχνουμε ένα παραλληλόγραμμο στο κέντρο, αφήνοντας 9-10 εκ. από κάθε άκρη, ώστε να μπορούμε έπειτα, διπλώνοντας τα φύλλα από πάνω, να την καλύψουμε).
- Διπλώνουμε τις τέσσερις πλευρές των φύλλων πάνω από τη γέμιση, σαν να κλείνουμε ένα πακέτο.
- Αλείφουμε την επιφάνεια του «πακέτου» με βούτυρο και το μεταφέρουμε πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά.
- Αναποδογυρίζουμε την μπουγάτσα σε μια πιατέλα, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 143.