30'
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
20'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Κομμάτια: 10Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το λάδι, το βούτυρο, το νερό, το ξίδι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη.
- Μετά ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια έως ότου γίνει ένα μαλακό ζυμάρι (μπορεί να μην το πάρει όλο).
- Το σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 15 - 20 λεπτά.
Γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πατάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια.
- Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Η πατάτα θα μισοψηθεί στα υγρά που θα βγάλουν τα λαχανικά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά και αποσύρουμε.
- Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
- Ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 °C.
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη ή με τα χέρια σε χοντρό μακρόστενο φύλλο πάχους περίπου 1 ½ εκ.
- Απλώνουμε στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου τη γέμιση.
- Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, τυλίγουμε σε μακρόστενο ρολό και με ένα πινέλο το αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο.
- Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε μέσα το ρολό και το ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί καλά, πάνω - κάτω.
- Αφήνουμε τη μπουγάτσα τουρλού να κρυώσει ελαφρώς προτού τη σερβίρουμε.
Μυστικά
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε τη ζύμη χρησιμοποιούμε έτοιμη ζύμη κουρού.