«Αγαπημένες γεύσεις, καλοκαιρινές και ελληνικές. Το εμπνεύστηκα ειδικά για την περίσταση. Είναι ένας αισιόδοξος μεζές, μια μπρουσκέτα με γεύση Αιγαίου. Το χταπόδι είναι φτιαγμένο με τον παριανό τρόπο, η φάβα είναι Σαντορίνης, η κάππαρη από την Τήνο, οι λιαστές ντομάτες συριανές», μας λέει ο σεφ και συνιδιοκτήτης του Ovio Athens, Πάνος Ιωαννίδης. Εμείς, για να γλιτώσουμε χρόνο, ετοιμάζουμε το ψωμί από την προηγουμένη ή προμηθευόμαστε ένα καλό προζυμένιο ψωμί.
45'
προετοιμασία
5 ώρες και 35' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 20'
Υλικά
Τεμάχια: 4Για το ψωμί (προαιρετικά)
Για το χταπόδι
Για τη φάβα
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Για την τηγανητή κάππαρη
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Ψωμί
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από το σιμιγδάλι με 270 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία.
- Καλύπτουμε το εσωτερικό μιας γάστρας με λαδόκολλα και την πασπαλίζουμε με το μισό σιμιγδάλι.
- Πλάθουμε το ζυμάρι σε καρβέλι, το βάζουμε στη γάστρα και το πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σιμιγδάλι.
- Με μαχαίρι κάνουμε 2-3 χαρακιές στην επιφάνεια του καρβελιού, κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της και αφήνουμε για όλο το βράδυ σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα, και ψήνουμε το ψωμί για 1½ ώρα, χωρίς να ανοίξουμε τη γάστρα.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει πριν το κόψουμε σε φέτες.
- Για τον μεζέ θα χρειαστούμε 4 φέτες μέτριου πάχους.
- Αν δεν καταναλώσουμε το ψωμί την ίδια μέρα, το κόβουμε όλο σε φέτες και το διατηρούμε στην κατάψυξη για 3 μήνες, τυλιγμένο σε μεμβράνη.
Χταπόδι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Βάζουμε το χταπόδι, ολόκληρο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά σε γάστρα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 2 ώρες.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τη γάστρα κατά μέρος για 10 λεπτά.
- Μεταφέρουμε το χταπόδι σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
- Σουρώνουμε το ζουμί της γάστρας (πετάμε τα στερεά υλικά), το αδειάζουμε σε κατσαρολάκι και το βράζουμε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει, να γίνει μια πυκνή σάλτσα.
- Αποσύρουμε.
- Κόβουμε το χταπόδι σε λεπτές φέτες, το ανακατεύουμε με τη σάλτσα και αφήνουμε στην άκρη.
Φάβα
- Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη φάβα, το κρεμμύδι και το μετρημένο νερό και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Ξαφρίζουμε επίμονα για όσο χρειάζεται.
- Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη φάβα για 45-60 λεπτά, ανακατεύοντας πότε πότε, μέχρι να σωθεί το νερό και να γίνει πουρές.
- Αποσύρουμε, ρίχνουμε τον χυμό, αλάτι και πιπέρι, και χτυπάμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ μέσα στο σκεύος, μέχρι να γίνει λεία (ή τη χτυπάμε σε πολυκόφτη).
- Συνεχίζουμε το χτύπημα, προσθέτοντας το ελαιόλαδο αργά, σε λεπτή ροή, όπως όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα, για να ενωθεί με τη φάβα.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Κρεμμύδια
- Σε μέτρια κατσαρόλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
- Ρίχνουμε νερό μέχρι απλώς να τα καλύψει, βάζουμε σε χαμηλή φωτιά, τη σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 45-50 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν καλά.
- Ανακατεύουμε τακτικά.
- Ξεσκεπάζουμε, μαγειρεύουμε για άλλα 5-10 λεπτά, μέχρι να σωθούν εντελώς τα υγρά και τα κρεμμύδια να καραμελώσουν.
Κάππαρη
- Σκουπίζουμε καλά την κάππαρη σε χαρτί κουζίνας.
- Σε τηγανάκι ρίχνουμε περίπου 1 εκ. λάδι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε την κάππαρη για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να αρχίζει να «σκάει».
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και την αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει.
Σερβίρισμα
- Σε 4 φέτες ψωμί μοιράζουμε τη φάβα, το χταπόδι με τη σάλτσα του, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την κάππαρη.
- Προσθέτουμε και τις λιαστές ντομάτες και σερβίρουμε.