30' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις μπρουσκέτες

Για τον πουρέ σύκου

Διαδικασία

Πουρές σύκου

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σύκα με το οξύμελι και τη μαύρη ζάχαρη και αφήνουμε να μαριναριστούν για 5 λεπτά.
  2. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, περιχύνουμε με το ζουμί του μπολ, σκεπάζουμε με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C για 20 λεπτά.
  3. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τα σύκα να κρυώσουν λίγο και τα ρίχνουμε στον πολυκόφτη, μαζί με τα υγρά του ταψιού και τον χυμό λεμονιού.
  4. Τα πολτοποιούμε και διατηρούμε τον πουρέ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Μπρουσκέτες

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με πιρούνι το ανθότυρο, τον δυόσμο και το ξύσμα για να γίνουν σαν κρέμα.
  2. Ραντίζουμε τις φέτες ψωμιού με το ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, μέχρι να ροδίσουν απαλά, να φρυγανιστούν.
  3. Τις ξεφουρνίζουμε, τις αλείφουμε με την κρέμα ανθότυρου, προσθέτουμε από λίγο πουρέ σύκου και συμπληρώνουμε με 2-3 φέτες σύκο και από 1 φέτα προσούτο.
  4. Σκορπίζουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών