ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜυζηθρόπιτες στο τηγάνιΜυζηθρόπιτες στο τηγάνι

Οι παλιοί θαμώνες του καφενείου Κωτσόβολος στο Λασίθι έχουν καθένας το τραπέζι και τα χούγια του. Η κυρία Ερμιόνη, ύστερα από τόσα χρόνια, τα γνωρίζει όλα αυτά απέξω κι ανακατωτά, όπως ξέρει και ποιος θέλει τη μυζηθρόπιτα με μέλι και ποιος σκέτη. Τους καινούργιους πελάτες τούς ρωτάει πάντα. Εμείς της απαντήσαμε πως τις θέλουμε μελάτες.

30' προετοιμασία
4' τηγάνισμα
20' αναμονή
Σύνολο: 54'

Υλικά

Τεμάχια: 10

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις μυζηθρόπιτες, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με τη μαγιά και 300 ml χλιαρό νερό, τα ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να δράσει η μαγιά για 5-10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά, συμπληρώνοντας όσο νερό χρειάζεται ώστε να γίνει μια αφράτη ζύμη που να κολλάει ελαφρά στα χέρια.
  3. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα για περίπου 20 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
  4. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπάλες και τα πατάμε με τα χέρια να ανοίξουν ελαφρώς σε δισκάκια.
  5. Βάζουμε σε καθένα μια μεγάλη κουταλιά της σούπας μυζήθρα, κλείνουμε τα δισκάκια ώστε να εγκλωβίσουν στο κέντρο τους το τυρί πολύ καλά, φροντίζοντας να κλείσουν σωστά για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.
  6. Με έναν πλάστη ή με τα χέρια μας ανοίγουμε σε στρογγυλά δισκάκια όσο ένα μικρό πιάτο, διαμέτρου περίπου 18-20 εκ.
  7. Βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε μια μία τις νερόπιτες και από τις δύο πλευρές, στην αρχή σε πολύ δυνατή φωτιά και μετά σε πολύ χαμηλή, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  8. Τις σερβίρουμε καυτές, αν θέλουμε περιχυμένες με μέλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μέλι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών