
20'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 10-12Κέικ
Γλάσο
Διαδικασία
Κέικ
- Για να φτιάξουμε το νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού χωρίς μίξερ, πρώτα, σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό, προσθέτουμε το ξίδι και τη μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να αφρίσει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα στερεών στο μείγμα υγρών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. (Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε πολύ!)
- Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180°C για περίπου 40 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε, βυθίζοντας στο πιο ψηλό σημείο ένα λεπτό μαχαίρι· θα πρέπει να βγει στεγνό.
- Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Γλάσο
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη με τον χυμό πορτοκαλιού.
- Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.