ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανικά και ροδάκινα, όλα στη σχάρα, με πικάντικο λαδολέμονο μάνγκοΠατάτες στη χόβολη με κολοκυθοανθούς και στάκαΑντί για αμπελόφυλλα, η κυρία Ερμιόνη, από το καφενείο Κωτσόβολος στο Λασίθι, στρώνει ροδέλες από πατάτες στον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσουν οι ντολμάδες. Με άλλη μια στρώση από πατάτες τούς καλύπτει, για να τους βαστάει στη θέση τους και να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα. «Πιάτο δεν χρειάζεται να βάλετε, αρκούν οι πατάτες, κι έτσι δεν μαυρίζουν κιόλας οι ντολμάδες. Άλλωστε, θα τα μαγειρέψουμε και σε χαμηλή φωτιά, πού να πάνε, δεν κουνιούνται απ’ τη θέση τους».

 

45' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: για περίπου 70 ντολμαδάκια

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ντολμαδάκια με κολοκυθοανθούς και αμπελόφυλλα, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και, μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε όλα τα τριμμένα λαχανικά και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο, και τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Βάζουμε από μία κουταλιά του γλυκού γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και κολοκυθανθό ως εξής: Σε μια επίπεδη επιφάνεια απλώνουμε ένα ένα τα αμπελόφυλλα και βάζουμε στο κέντρο τους τη γέμιση. Διπλώνουμε την κορυφή και τις δύο άκρες του φύλλου σε φάκελο και τυλίγουμε σε ρολάκι. Αντίστοιχα γεμίζουμε τους κολοκυθοανθούς τοποθετώντας στο κοίλωμα ανάμεσα στο πέταλα τη γέμιση και ύστερα στρίβουμε τα πέταλα και τα γυρνάμε προς τα έξω δημιουργώντας έναν ντολμά. Επειδή το ρύζι με το μαγείρεμα θα φουσκώσει, προσέχουμε να μην τυλίξουμε πάρα πολύ σφιχτά τα ντολμαδάκια. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, οι κολοκυθανθοί και η γέμιση.
  3. Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο τις φέτες από τη μια πατάτα και τακτοποιούμε από πάνω τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο και μετά σε στρώσεις. Τα σκεπάζουμε με τις φέτες από τη δεύτερη πατάτα, προσθέτουμε τα 80 ml ελαιόλαδο, 300 ml νερό και αλάτι.
  4. Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 208.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών