30' προετοιμασία
1 ώρα και 20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Τεμάχια: 50

Διαδικασία

  1. Για τα ντολμαδάκια με θράψαλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια για 7-8 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να εξατμιστούν.
  2. Προσθέτουμε ακόμα 30 ml από το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 4-5 λεπτά.
  3. Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.
  4. Προσθέτουμε το νερό και τρίβουμε με ξύλινη κουτάλα τον πάτο μέχρι να καθαρίσει. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  5. Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να πιει το φαγητό τα υγρά του.
  6. Αποσύρουμε, ανακατεύουμε και το αφήνουμε ξεσκέπαστο να κρυώσει. Προσθέτουμε τον δυόσμο και τον άνηθο και ανακατεύουμε.
  7. Γεμίζουμε με το μείγμα ρυζιού τα θραψαλάκια (θέλει λίγη υπομονή), περίπου κατά τα 2/3, και τυλίγουμε το καθένα με αμπελόφυλλο σαν ντολμαδάκι, αλλά σε κωνικό σχήμα (καλύπτουμε δηλαδή καλά το θαλασσινό).
  8. Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τα κοτσάνια μυρωδικών, τις φέτες λεμονιού και τα ντοματάκια.
  9. Στρώνουμε από πάνω τα 4-5 κομματιασμένα αμπελόφυλλα, τακτοποιούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα, το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις, και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, τον χυμό λεμονιού και ζεστό νερό να σκεπαστούν.
  10. Σκεπάζουμε το φαγητό με ένα βαρύ πιάτο, ώστε να συγκρατεί τα ντολμαδάκια στη θέση τους, και πιέζοντάς το με το χέρι μας ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού, που πρέπει να μισοκαλύπτουν το πιάτο. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
  11. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με καπάκι για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα και να γίνει το θράψαλο.
  12. Αποσύρουμε, βγάζουμε το πιάτο και αφήνουμε τα ντολμαδάκια με θράψαλα να κρυώσουν ελαφρώς.

Σαββατιανό από τα Μεσόγεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 142.

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών