ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛαχανοντολμάδες αυγολέμονοΛαχανοντολμάδες αυγολέμονο βήμα βήμα
45' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για την κρέμα λεμονιού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τους λαχανοντολμάδες με φρέσκα μυρωδικά, ξεκινάμε αφαιρόντας τα πρώτα εξωτερικά φύλλα του λάχανου, κόβουμε τη ρίζα και την αφαιρούμε κυκλικά μπήγοντας το μαχαίρι έτσι ώστε να αφαιρεθεί όλη.
  2. Το βάζουμε στην κατσαρόλα σε νερό αλατισμένο που βράζει, με τη ρίζα προς τα κάτω. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος αφαιρούμε σταδιακά τα εξωτερικά φύλλα που μαλακώνουν, έτσι ώστε μετά, στο τύλιγμα, να μπορούμε να τα διπλώνουμε.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 100 ml ελαιόλαδο με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Παίρνουμε τα ζεματισμένα φύλλα του λάχανου, αφαιρούμε το κεντρικό νεύρο –που είναι σκληρό και το τοποθετούμε στη βάση της κατσαρόλας.
  4. Βάζουμε σε κάθε φύλλο γέμιση, περίπου μια μεγάλη κουταλιά σούπας και τυλίγουμε ρολάροντας και διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα.
  5. Στρώνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα τα πιο σκληρά φύλλα από το λάχανο και τα «νεύρα» που αφαιρέσαμε προηγουμένως, όπως επίσης και διάφορα κοτσάνια από τα μυρωδικά και ξεκινάμε να στρώνουμε κυκλικά τους λαχανοντολμάδες. Θα πάρει περίπου δύο στρώσεις, ή ίσως και λίγο παραπάνω. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε με μεγάλα φύλλα λάχανου αν έχουν περισσέψει, ρίχνουμε τα 50 ml ελαιόλαδο και καλύπτουμε με νερό.
  6. Τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο ανάποδα να τους σκεπάσει για να μην σκορπίσουν με το βράσιμο, σκεπάζουμε με το καπάκι και τους βάζουμε στο μάτι.
  7. Βάζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά, και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε περίπου στο μισό και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.
  8. Για την κρέμα λεμονιού σουρώνουμε το ζουμί από τους έτοιμους λαχανοντολμάδες, σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι, και φέρνουμε σε βρασμό.
  9. Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο κρύο νερό, το χυμό από το λεμόνι και διαλύουμε το κορν φλάουρ. Αδειάζουμε το μείγμα στο ζωμό που βράζει και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει ο ζωμός και να γίνει μια λεπτόρρευστη κρέμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αν χρειαστεί προσθέτουμε λεμόνι, δοκιμάζοντας κι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
  10. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο ή/και φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι. Είναι μια νόστιμη επιλογή για τη νηστείας της Σαρακοστής αλλά και ως πρόταση για vegetarian, vegan, gluten free και χωρίς λακτόζη πιάτο.

Μυστικά

Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου Αρακλειά στην Ηρακλειά.

Μια καλή εμφιαλωμένη Ρετσίνα, ξανθιές μπίρες, ξηρά Riesling και Μαντινείες.

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών