ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες γεμιστές με τυρί και μπέικονΠατάτες γεμιστές με τυρί και μπέικον
15' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για τις κλασικές dauphinoise ξεκινάμε και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα τετράγωνο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 25 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
  2. Αλείφουμε τη λαδόκολλα καλά με το βούτυρο.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο και τα ζεσταίνουμε καλά, χωρίς όμως να αφήσουμε το μείγμα να αφρίσει.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, ώστε να αρωματιστεί η κρέμα, και σουρώνουμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
  6. Απλώνουμε στο ταψί μία στρώση από φέτες πατάτας, σε σειρές, και με τρόπο ώστε η κάθε φέτα να μισοκαλύπτει την άλλη, μέχρι να καλύψουμε τον πυθμένα.
  7. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγη από την κρέμα της κατσαρόλας.
  8. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με στρώσεις πατάτας, αλατοπιπερώνοντας και περιχύνοντας με όλη την κρέμα μέχρι να γεμίσει το ταψί.
  9. Πασπαλίζουμε με το τυρί και φουρνίζουμε.
  10. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να γίνουν οι πατάτες, να δέσει η κρέμα και να γκρατιναριστεί ωραία το τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 189.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών