Μια λαχταριστή λιχουδιά, εναλλακτική των κλασικών γκρατιναρισμένων γεώμηλων.

10' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες (με τη φλούδα ή χωρίς) σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν έως το κέντρο τους, χωρίς όμως να διαλυθούν.
  2. Για να ελέγξουμε αν έγιναν, τις τρυπάμε με ένα ξύλινο καλαμάκι.
  3. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να τις βράσουμε στη χύτρα ταχύτητος.
  4. Σε αυτή την περίπτωση, συμβουλευόμαστε το βιβλιαράκι με τις οδηγίες της χύτρας για να δούμε πόσο χρόνο περίπου χρειάζονται οι ολόκληρες πατάτες.
  5. Λογικά, δεν χρειάζονται περισσότερο από 5 λεπτά.
  6. Αφού βράσουν οι πατάτες, τις κρυώνουμε κάτω από κρύο νερό, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα κουταλάκι τις «σκάβουμε» λίγο φτιάχνοντας έτσι ένα κέλυφος σαν «βαρκούλα».
  7. Τη «σάρκα» της πατάτας που αφαιρούμε τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  9. Προσθέτουμε στο μπολ με τη σάρκα πατάτας το τυρί Φιλαδέλφεια, τη γραβιέρα, το μυρωδικό που επιλέξαμε και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά με το πιρούνι, πιέζοντας ώστε να λιώσει η πατάτα και να αναμειχθεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά.
  10. Έχουμε δύο επιλογές: ή ψιλοκόβουμε το μπέικον, το προσθέτουμε στο μείγμα και με αυτό γεμίζουμε τις πατάτες ή τις γεμίζουμε με το μείγμα και τυλίγουμε κάθε πατάτα με μια φέτα μπέικον.
  11. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και ψήνουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να χρυσίσει ελαφρώς η επιφάνεια.
  12. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές συνοδεύοντας με φρέσκια πράσινη σαλάτα.
  13. Συμβουλή: Το φαγητό αυτό μπορεί να σερβιριστεί ως πρώτο πιάτο σε ένα πλούσιο, γιορτινό τραπέζι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών