20' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για τον πουρέ με ψητή κολοκύθα και ξεροψημένο μπέικον ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  2. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε πάνω τις φετούλες του μπέικον.
  3. Τις ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 8 - 10 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
  4. Όταν είναι έτοιμες, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
  5. Εν τω μεταξύ, σε άλλο ταψί βάζουμε τα κομμάτια κολοκύθας, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, καρυκεύουμε με κόλιανδρο και θυμάρι.
  7. Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
  8. Όταν βγάλουμε από το φούρνο το ταψί με το μπέικον, βάζουμε αυτό με τα λαχανικά και τα ψήνουμε για 35 λεπτά.
  9. Βγάζουμε από το φούρνο και πολτοποιούμε τα λαχανικά με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι.
  10. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε καυτό το γάλα και ανακατεύουμε.
  11. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα επιπλέον.
  12. Ρίχνουμε και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
  13. Τρίβουμε με τα χέρια μας τις φέτες μπέικον και γαρνίρουμε τον πουρέ.
  14. Συνοδεύει υπέροχα χοιρινό ψητό, αλλά και πουλερικά.

Η κολοκύθα συμπαθεί ιδιαίτερα το Viognier και τη Μαλαγουζιά, όμως, εξαιτίας του μπέικον και της παρμεζάνας, δε θα έλεγε «όχι» σε ένα νεοκοσμίτικης αντίληψης Syrah, ακόμη και στην ερυθρωπή εκδοχή του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Μπέικον

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών