20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για τον πουρέ με ψητή κολοκύθα και ξεροψημένο μπέικον ξεκινάμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε πάνω τις φετούλες του μπέικον.
- Τις ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 8 - 10 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
- Όταν είναι έτοιμες, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Εν τω μεταξύ, σε άλλο ταψί βάζουμε τα κομμάτια κολοκύθας, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις σκελίδες σκόρδου.
- Αλατοπιπερώνουμε, καρυκεύουμε με κόλιανδρο και θυμάρι.
- Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.
- Όταν βγάλουμε από το φούρνο το ταψί με το μπέικον, βάζουμε αυτό με τα λαχανικά και τα ψήνουμε για 35 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και πολτοποιούμε τα λαχανικά με το πρες πουρέ ή με ένα πιρούνι.
- Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε καυτό το γάλα και ανακατεύουμε.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα επιπλέον.
- Ρίχνουμε και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά.
- Τρίβουμε με τα χέρια μας τις φέτες μπέικον και γαρνίρουμε τον πουρέ.
- Συνοδεύει υπέροχα χοιρινό ψητό, αλλά και πουλερικά.
Η κολοκύθα συμπαθεί ιδιαίτερα το Viognier και τη Μαλαγουζιά, όμως, εξαιτίας του μπέικον και της παρμεζάνας, δε θα έλεγε «όχι» σε ένα νεοκοσμίτικης αντίληψης Syrah, ακόμη και στην ερυθρωπή εκδοχή του.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 67.