20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αγκινάρες αυγολεμονάτες με αρακά και μπέικον αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια κατσαρόλα, το λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, σοτάρουμε το μπέικον για 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε το ξερό και τα φρέσκα κρεμμύδια και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τον αρακά και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε ίσα που να καλύψει τα υλικά.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε τη φωτιά, αφήνοντας την κατσαρόλα στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια αραιή μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι μέχρι να αφρατέψουν.
- Ρίχνουμε στους κρόκους τη μαρέγκα και ενσωματώνουμε απαλά.
- Με μια κουτάλα ρίχνουμε στο μπολ δόσεις από τον καυτό ζωμό της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί καλά.
- Αδειάζουμε στην κατσαρόλα και σείουμε μέχρι το αυγολέμονο να απλωθεί καλά.
Λευκά: Μαλαγουζιά, Ροδίτη, χαρμάνια με Μοσχάτο και Ασύρτικο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.