Πατάτες γεμιστές (jacket potatoes) Πατάτες γεμιστές (jacket potatoes)
Πατάτες γεμιστές (jacket potatoes) Πατάτες γεμιστές (jacket potatoes)
2 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Πρώτη γέμιση

Δεύτερη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις πατάτες γεμιστές (jacket potatoes), ξεκινάμε πλένοντας τις πατάτες, τις αλείφουμε με λίγο λάδι (όπως είναι, με τη φλούδα), πασπαλίζουμε με αρκετό χοντρό αλάτι και τις τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο.
  2. Τις τρυπάμε με ένα μυτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία και τις βάζουμε στις στάχτες μέσα στο τζάκι, ακριβώς δίπλα στη φωτιά. Αν δεν έχουμε τζάκι, τις βάζουμε στον φούρνο, στους 200°C για 1 1⁄2-2 ώρες. (Στον φούρνο τις στριμώχνουμε δίπλα στα ταψιά ή στον πάτο, όσο ψήνονται τα κρεατικά.) Τρυπάμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν έγιναν.
  3. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση και αφαιρούμε αρκετή από τη σάρκα με ένα κουτάλι. Αδειάζουμε σε μπολ.

Τώρα ακολουθούμε όποια από τις ακόλουθες διαδικασίες μάς αρέσει ή και όλες:

  1. Ανακατεύουμε την ψημένη σάρκα πατάτας με λίγο βούτυρο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μυρωδικό της αρεσκείας μας (ρίγανη, θυμάρι κ.λπ.) και ξαναγεμίζουμε τις πατάτες.
  2. Σοτάρουμε λίγο ψιλοκομμένο μπέικον ή λουκάνικα χωριάτικα ψιλοκομμένα και τα ανακατεύουμε με την ψημένη σάρκα πατάτας. Ξαναγεμίζουμε τις πατάτες, πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα ή τσένταρ και ψήνουμε για λίγο στο γκριλ, μέχρι να λιώσει το τυρί.
  3. Ανακατεύουμε την ψημένη σάρκα πατάτας με λίγο βούτυρο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ξαναγεμίζουμε τις πατάτες και σκορπίζουμε λίγο μπρικ. Γαρνίρουμε με λίγη ξινόκρεμα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.
  4. Γαρνίρουμε με 1 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό για δροσιά και οξύτητα σε όποια γέμιση θέλουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών