Καλλιρρόη Παρρέν: «Δουλεύετε το βούτυρο με την ζάχαριν, όπως εις τους κουραμπιέδες, προσθέτετε πέντε εξ αυγά ανά εν και αλεύρι όσον σηκώσει. Τα δουλεύετε καλά έως ότου γίνει μία ζύμη συμπαγής. Την μοιράζετε εις δύο. Απλώνετε την μισήν εις το ταψί, βάζετε επάνω ένα στρώμα οιουδήποτε γλυκού του ποτηριού έχετε, θέτε την άλλην ζύμην και στέλλετε εις τον φούρνον».

15' προετοιμασία
40' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Τεμάχια: Για ταρτιέρα 26-28 εκ

Διαδικασία

  1. Για την πάστα φρούτου (φλόρα), στο μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό το βούτυρο με το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη, συνεχίζοντας το χτύπημα, και τα αυγά σταδιακά.
  2. Ρίχνουμε σιγά σιγά 120 γρ. από το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια ενιαία λεία ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και βουτυρώνουμε την ταρτιέρα. Κρατάμε στην άκρη ένα κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος μέτριου μανταρινιού, και την υπόλοιπη τη βάζουμε στην ταρτιέρα.
  4. Απλώνουμε, πιέζοντας με τα χέρια μας τη ζύμη ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους ισόπαχα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα ομοιόμορφα.
  5. Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε λεπτά μπαστουνάκια και στολίζουμε το γλυκό. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει τραγανή.

Θα κλείσουμε το δείπνο με μια Demi sec σαμπάνια, που θα συνοδεύσει τα επιδόρπια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 164.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Φρούτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών