ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣParathas – βουτυράτες λεπτές πίτες στο τηγάνιParathas, οι λεπτές ινδικές πίτες που γίνονται στο τηγάνι

Το paneer είναι φρέσκο, μαλακό, ανάλατο τυρί από γάλα αγελαδινό ή βουβαλίσιο με σχετικά ουδέτερη γεύση. Στην Ίνδία, και ιδιαίτερα στο Δελχί, φτιάχνουν εξαιρετικές λιχουδιές με αυτό το τυρί, όπως σε αυτή τη συνταγή όπου το μαγειρεύουν ελάχιστα μέσα σε πλούσια κόκκινη σάλτσα με ξηρούς καρπούς. Κάτι αντίστοιχο κάνουν με το palak paneer όπου το τυρί σερβίρεται με πολτό σπανακιού. Paneer δεν βρήκαμε στην αγορά, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε το πιάτο με φρέσκο τυρί της αρεσκείας μας, όπως χαλούμι, μοτσαρέλα, με διαφορετικό φυσικά αποτέλεσμα. Μπορούμε να βάλουμε και ανθότυρο αλλά θα το βάλουμε στο τέλος, μαζί με την κρέμα γάλακτος.

20' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 40'

Υλικά

Μερίδες: 2

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το paneer makhani (φρέσκο τυρί σε μυρωδάτη σάλτσα), ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε ένα τηγάνι το λάδι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και σοτάρουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το σκόρδο, το καρδάμωμο, την κανέλα, τη δάφνη και το τζίντζερ. Σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε για 7-8λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και τη δάφνη και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
  2. Αδειάζουμε στον πολυκόφτη, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
  3. Αδειάζουμε τη σάλτσα πάλι στο τηγάνι, ρίχνουμε το τσίλι σε σκόνη, το garam masala, τη ζάχαρη και 100 ml νερό και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε στο τέλος το τυρί, σείουμε το τηγάνι να καλυφθεί καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3-4 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 198.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέμα Γάλακτος

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών