ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠασχαλινά κουλουράκια με μέλι και μαστίχα, κουλουράκια, μαστίχαΠασχαλινά κουλουράκια με μέλι και μαστίχα
Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού

Για τα πασχαλινά κουλουράκια με άρωμα τσουρεκιού ξεκινάμε βράζοντας για περίπου 10 λεπτά τις μανταρινοφλούδες ή τις πορτοκαλόφλουδες με νερό που να τις καλύπτει, ώστε να ξεπικρίσουν. Τις σουρώνουμε από το νερό, το οποίο πετάμε, και τις αλέθουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν (σχεδόν) πολτός.

Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα 3 αυγά.

Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού

Ρίχνουμε τις πολτοποιημένες φλούδες στο μείγμα ενώ παράλληλα χτυπάμε στο γουδί τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη.

Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού

Ρίχνουμε στο μείγμα την μαστίχα που μόλις χτυπήσαμε στο γουδί και το μαχλέπι.

Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού

Συνεχίζουμε ρίχνοντας στο μείγμα το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι.

Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού

Προσθέτουμε την σόδα και το γάλα.

Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού

Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με τον χυμό της επιλογής μας.

Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού

Το αλεύρι μπορεί να το πάρει η ζύμη όλο, μπορεί και όχι, πρέπει να βάλουμε τόσο ώστε να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη και την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί ενώ παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού

Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα και χτυπάμε τον κρόκο με 4 κουτ. σούπας νερό.

Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού

Αλείφουμε τα κουλουράκια με τον αραιωμένο κρόκο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.

Κουλουράκια πασχαλινά με άρωμα τσουρεκιού βήμα-βήμα

Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, πριν τα φυλάξουμε σε δοχείο για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς.

25' προετοιμασία
20' ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: για 1.700 γρ.

Διαδικασία

  1. Για τα πασχαλινά κουλουράκια με άρωμα τσουρεκιού ξεκινάμε βράζοντας για περίπου 10 λεπτά τις μανταρινοφλούδες ή τις πορτοκαλόφλουδες με νερό που να τις καλύπτει, ώστε να ξεπικρίσουν.
  2. Τις σουρώνουμε από το νερό, το οποίο πετάμε, και τις αλέθουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν (σχεδόν) πολτός.
  3. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα-ένα τα 3 αυγά.
  4. Ρίχνουμε τις πολτοποιημένες φλούδες στο μείγμα ενώ παράλληλα χτυπάμε στο γουδί τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη.
  5. Ρίχνουμε στο μείγμα την μαστίχα που μόλις χτυπήσαμε στο γουδί και το μαχλέπι.
  6. Συνεχίζουμε ρίχνοντας στο μείγμα το μπέϊκιν πάουντερ, το αλάτι, την σόδα και το γάλα.
  7. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με τον χυμό της επιλογής μας.
  8. Το αλεύρι μπορεί να το πάρει η ζύμη όλο, μπορεί και όχι, πρέπει να βάλουμε τόσο ώστε να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη και την αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  10. Πλάθουμε τη ζύμη σε κουλουράκια και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.
  11. Χτυπάμε τον κρόκο με 4 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια με τον αραιωμένο κρόκο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  12. Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.
  13. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, πριν τα φυλάξουμε σε δοχείο για τρόφιμα που κλείνει αεροστεγώς.

Μυστικά

  • Αν μας δυσκολεύει η διαδικασία, μπορούμε να παραλείψουμε τις φλούδες.
  • Σε περίπτωση που επιλέξουμε φλούδες πορτοκαλιού, φροντίζουμε να αφαιρέσουμε σχολαστικά το άσπρο μέρος τους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 13.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT