
30'
προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 8 - 9Για την επικάλυψη γιαουρτιού
Διαδικασία
Επικάλυψη
- Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι και τα αυγά, χωρίς προηγουμένως να τα έχουμε χτυπήσει, και ανακατεύουμε απαλά - δεν έχει σημασία αν τα αυγά διαλυθούν εντελώς και ομογενοποιηθούν με το γιαούρτι.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Στο διάστημα αυτό, το μείγμα γιαουρτιού - αυγών θα σφίξει ξανά, καθώς με το ανακάτεμα το γιαούρτι αραιώνει και αφήνει νερό.
Παστίτσιο
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους, μέχρι να γίνουν αλ ντέντε.
- Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε κατά μέρος.
- Ξεπικρίζουμε τους κύβους μελιτζάνας σύμφωνα με τις οδηγίες εδώ.
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και, όταν κάψει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν, χωρίς να ροδίσουν.
- Τότε δυναμώνουμε ξανά τη φωτιά, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
- Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε το μείγμα για 20 - 25 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ετοιμάσουμε μια παχύρρευστη σάλτσα.
- Προσθέτουμε το βασιλικό (ή το μαϊντανό), το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και την αφήνουμε κατά μέρος.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Σκουπίζουμε καλά τους κύβους μελιτζάνας με μια καθαρή πετσέτα ή με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους τηγανίζουμε στο λάδι, σε δόσεις, ώστε να «κολυμπάνε», για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά από όλες τις πλευρές.
- Στραγγίζουμε κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας.
- Αν επιλέξουμε να τους ψήσουμε, τους αλείφουμε καλά με λάδι και τους ψήνουμε στους 180° C μέχρι να μαλακώσουν.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 32 - 34 εκ. (ή ένα ταψί ορθογώνιο, με διαστάσεις 40x30 εκ.).
- Στην κατσαρόλα όπου βρίσκονται τα στραγγισμένα ζυμαρικά ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και τους τηγανισμένους κύβους μελιτζάνας και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα.
- Αδειάζουμε αυτό το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τη θρυμματισμένη φέτα, χωρίς να ανακατέψουμε.
- Τέλος, από πάνω καλύπτουμε με το μείγμα γιαουρτιού - αυγών, ισιώνουμε καλά την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε το παστίτσιο για 25 - 30 λεπτά ή μέχρι η επιφάνειά του να αποκτήσει σκούρα καφέ κρούστα.
- Σερβίρουμε, το παστίτσιο μελιτζάνας με επικάλυψη γιαουρτιού, ζεστό ή χλιαρό και, προαιρετικά, το συνοδεύουμε με χωριάτικη σαλάτα.