Αθηναϊκό χριστουγεννιάτικο μενού δίχως πατάτες ογκρατέν, δεν γίνεται!

20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
  2. Σε ένα μέτριο ταψί, περίπου 25x35 εκ.
  3. , στρώνουμε ομοιόμορφα τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε.
  4. Σκορπίζουμε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το θυμάρι.
  5. Περιχύνουμε με το ζωμό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε την κρέμα, το τυρί και το μοσχοκάρυδο.
  7. Βγάζουμε για λίγο τις πατάτες από το φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με το μείγμα της κρέμας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να να πιουν οι πατάτες τα υγρά και να ροδίσει η επιφάνεια.
  8. Ζωμός κότας: Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε, σε 1 κουταλιά λάδι, 1 κρεμμύδι χοντρο­κομμένο και 1 καρότο σε ροδέλες, για 1 λεπτό.
  9. Προσθέτουμε 10 - 12 φτερούγες κοτόπουλου ή 1 μέτριο κοτόπουλο σε κομμάτια, 2 δαφνόφυλλα, 3 ολόκληρα κλωνάρια μαϊντανού, 3 ολόκληρα κλωνάρια άνηθου και 3 - 4 λίτρα νερό.
  10. Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσει για 50 - 60 λεπτά, ενώ ξαφρίζουμε στην αρχή τακτικά.
  11. Τον σουρώνουμε, κρατάμε όσο θέλουμε για τη συνταγή και τον υπόλοιπο τον βάζουμε στο ψυγείο για επόμενη χρήση.
  12. Αν χρησιμο­ποιήσουμε κοτόπουλο σε κομμάτια (και όχι φτερούγες), τα ξεψαχνίζουμε και κρατάμε τα ψαχνά για να φτιάξουμε την επομένη μια κοτόπιτα, μια ομελέτα ή σάντουιτς.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών