Το πεντανόστιμο πατσαδάκι τρώγεται στην Άνδρο αμέσως μετά την Ανάσταση, όπως η μαγειρίτσα στην υπόλοιπη χώρα. Φτιάχνεται με τα κομμάτια του κατσικίσιου κρέατος που περισσεύουν από την παρασκευή του Λαμπριάτη, του παραδοσιακού γεμιστού αρνιού ή κατσικιού που ετοιμάζεται την Κυριακή του Πάσχα. Χρησιμοποιούνται δηλαδή το κεφάλι του ζώου, τα πόδια και ο λαιμός.

20' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τα χόρτα σε άφθονο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα σουρώνουμε, τα χοντροκόβουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά με τη βοήθεια μιας πετσέτας – τα βάζουμε στην πετσέτα, την κλείνουμε σαν πουγκάκι και τα στύβουμε. Σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο (στο εσωτερικό τους θα είναι σκληρές). Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια με τον άνηθο για 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να μαραθούν.
  2. Βάζουμε σε βαθύ μπολ τα χόρτα και προσθέτουμε τις πατάτες τριμμένες σε χοντρό τρίφτη, τα κρεμμυδάκια, τα αυγά, το τυρί και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να σφίξει το μείγμα. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια. Γεμίζουμε ένα μεγάλο τηγάνι με τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Αλευρώνουμε τους χορτοκεφτέδες και τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών