ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαγειρίτσα: 15 μοναδικές συνταγές για το αναστάσιμο δείπνοΜαγειρίτσα: 15 μοναδικές συνταγές για το αναστάσιμο δείπνο Το φτιάχνουν με τα κομμάτια του κατσικίσιου κρέατος που περισσεύουν από τον Λαμπριάτη, το παραδοσιακό γεμιστό αρνί ή κατσίκι που ετοιμάζεται την Κυριακή του Πάσχα. Χρησιμοποιούνται δηλαδή το κεφάλι του ζώου, τα πόδια και ο λαιμός.

20' προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 8-10

Για το αυγολέμονο

Διαδικασία

  1. Για το πατσαδάκι αυγολέμονο, πλένουμε σχολαστικά με τρεχούμενο νερό τα κομμάτια του κατσικιού και τα βάζουμε στη μεγαλύτερη κατσαρόλα που διαθέτουμε.
  2. Καλύπτουμε με κρύο νερό, το ζεσταίνουμε και, όταν πάρει μία βράση, τα σουρώνουμε και πετάμε το νερό.
  3. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με 5 λίτρα φρέσκο νερό και προσθέτουμε ξανά το κρέας. Ρίχνουμε το ξίδι, τα καρότα, τις πατάτες, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το κάρδαμο.
  4. Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2-2½ ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  5. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αν είναι πολύ νερουλός, βράζουμε μέχρι να πήξει λίγο.
  6. Ξεψαχνίζουμε το κατσίκι και το ρίχνουμε στον ζωμό, μαζί με αλάτι και πιπέρι.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αυγολέμονο

  1. Για το αυγολέμονο, χτυπάμε σε βαθύ μπολ τα αυγά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά όσο περισσότερο από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας μπορούμε, χτυπώντας το μείγμα συνέχεια, μέχρι να ζεσταθεί καλά.
  4. Προσθέτουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και σείουμε την κατσαρόλα για να ενσωματωθεί το αυγολέμονο.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 144.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών