
1 ώρα και 30'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 4 ως μεζέςΓια τα μύδια
Διαδικασία
- Για το παξιμάδι εφτάζυμο με φρέσκια ντομάτα και μαρινάτα μύδια ξεκινάμε και ανακατεύουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τη μαντζουράνα, το ξίδι, την πιπεριά, τη ζάχαρη, το λάδι και αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε στην άκρη.
Μύδι
- Πετάμε τα ανοιχτά μύδια.
- Τα πλένουμε καλά, τρίβουμε με σύρμα τα κελύφη για να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες και τραβάμε απότομα τον βύσσο, το γένι που εξέχει.
- Τα πλένουμε ξανά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Σε ένα βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μύδια για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρασί και αχνίζουμε για 4-5 λεπτά με κλειστό καπάκι.
- Προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
- Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν και βγάζουμε την ψίχα από τα υπόλοιπα.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το κρεμμύδι, το ξύσμα, το σκόρδο, το ξίδι και αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε να πάρει μία βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Όταν κρυώσει, ανακατεύουμε τη μαρινάδα με την ψίχα.
- Μοιράζουμε τα παξιμάδια σε βαθιά πιάτα και περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας.
- Στραγγίζουμε τα μύδια από τη μαρινάδα και τα βάζουμε από πάνω, ραντίζουμε με λάδι και στολίζουμε με τα κρίταμα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.