ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτάκος με αντζούγιες, ντομάτες και κρίταμοΝτάκος με αντζούγιες, ντομάτες και κρίταμο
1 ώρα και 30' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4 ως μεζές

Για τα μύδια

Διαδικασία

  1. Για το παξιμάδι εφτάζυμο με φρέσκια ντομάτα και μαρινάτα μύδια ξεκινάμε και ανακατεύουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τη μαντζουράνα, το ξίδι, την πιπεριά, τη ζάχαρη, το λάδι και αλατοπίπερο.
  2. Αφήνουμε στην άκρη.

Μύδι

  1. Πετάμε τα ανοιχτά μύδια.
  2. Τα πλένουμε καλά, τρίβουμε με σύρμα τα κελύφη για να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες και τραβάμε απότομα τον βύσσο, το γένι που εξέχει.
  3. Τα πλένουμε ξανά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  4. Σε ένα βαθύ σκεύος ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μύδια για 2-3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε το κρασί και αχνίζουμε για 4-5 λεπτά με κλειστό καπάκι.
  6. Προσθέτουμε πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
  7. Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν και βγάζουμε την ψίχα από τα υπόλοιπα.
  8. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το κρεμμύδι, το ξύσμα, το σκόρδο, το ξίδι και αλατοπίπερο.
  9. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  10. Όταν κρυώσει, ανακατεύουμε τη μαρινάδα με την ψίχα.
  11. Μοιράζουμε τα παξιμάδια σε βαθιά πιάτα και περιχύνουμε με το μείγμα ντομάτας.
  12. Στραγγίζουμε τα μύδια από τη μαρινάδα και τα βάζουμε από πάνω, ραντίζουμε με λάδι και στολίζουμε με τα κρίταμα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών