Άλειμμα για το ψωμί σας αλλά και για να μαγειρέψετε κοκκινιστά.

Υλικά

Μερίδες: περίπου 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Τις αδειάζουμε σε σειρές σε ένα πανέρι, αλατίζοντας κάθε σειρά. Σκεπάζουμε το πανέρι με γάζα ή τούλι και το αφήνουμε σε ευάερο μέρος -όχι στον ήλιο- πάνω σε ένα ταψί γιατί θα βγουν πολλά υγρά. Θα μείνει εκεί 24 ώρες.
  2. Μετά θα περάσουμε τις ντομάτες από το πρες πουρέ (για να μείνουν πάνω τα φλούδια) και θα βάλουμε τον πολτό σε κατσαρόλα να βράσει, να εξατμιστούν τα υγρά του. Χρειάζεται συχνό ανακάτεμα. Παρακολουθούμε και, όταν στεγνώσει η ντομάτα, την αποσύρουμε και την αδειάζουμε σε ταψί- προσθέτουμε το λάδι, την κανέλα και τα δαφνόφυλλα (ή το δυόσμο), ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τη σάλτσα στο φούρνο στους 130º C για 2 ώρες. Κάθε τόσο ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι. Όταν στεγνώσει εντελώς η σάλτσα, πετάμε τα μυρωδικά και τη βάζουμε σε βάζα ή σε πήλινο κιούπι. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βάζουμε από πάνω λίγο λάδι για να μονωθεί η σάλτσα και να μη χαλάσει. Σκεπάζουμε τα βάζα. Κάθε φορά που παίρνουμε πελτέ, στρώνουμε την επιφάνεια και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε με λάδι.
  3. Συμβουλή: Προτιμήστε τα μικρά μακρόστενα ντοματάκια που έχουν πολλή ψίχα. Η ποσότητα του πελτέ που θα πάρετε δεν υπολογίζεται εύκολα, γιατί εξαρτάται από την υγρασία της ντομάτας. Χονδρικά η δόση αυτή δίνει γύρω στα 2 κιλά πελτέ.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών