ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤσάτνεϊ με τσίλι και ξερά σύκαΤσάτνεϊ ντομάτας με τσίλι και ξερά σύκα
30' προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
1 ημέρα αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες και 30'

Υλικά

Βάρος: περίπου 2 κιλά

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε πελτέ ντομάτας, αρχικά πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Τις αδειάζουμε σε σειρές σε ένα πανέρι, αλατίζοντας κάθε σειρά. Σκεπάζουμε το πανέρι με γάζα ή τούλι και το αφήνουμε σε ευάερο μέρος -όχι στον ήλιο- πάνω σε ένα ταψί γιατί θα βγουν πολλά υγρά. Θα μείνει εκεί 24 ώρες. Μετά θα περάσουμε τις ντομάτες από το πρες πουρέ (για να μείνουν πάνω τα φλούδια).
  2. Στη συνέχεια, θα βάλουμε τον πολτό σε κατσαρόλα να βράσει και να εξατμιστούν τα υγρά του. Χρειάζεται συχνό ανακάτεμα. Παρακολουθούμε και, όταν στεγνώσει η ντομάτα, την αποσύρουμε και την αδειάζουμε σε ταψί. Προσθέτουμε το λάδι, την κανέλα, τα δαφνόφυλλα (ή το δυόσμο) και ανακατεύουμε καλά.
  3. Βάζουμε τη σάλτσα στον φούρνο στους 130º C για 2 ώρες. Κάθε τόσο ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
  4. Όταν στεγνώσει εντελώς η σάλτσα, πετάμε τα μυρωδικά και τη βάζουμε σε βάζα ή σε πήλινο κιούπι. Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βάζουμε από πάνω λίγο λάδι για να μονωθεί η σάλτσα και να μη χαλάσει.
  5. Σκεπάζουμε τα βάζα και κάθε φορά που παίρνουμε πελτέ, στρώνουμε την επιφάνεια και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε με λάδι.

Μυστικά

Προτιμήστε τα μικρά μακρόστενα ντοματάκια που έχουν πολλή ψίχα. Η ποσότητα του πελτέ που θα πάρετε δεν υπολογίζεται εύκολα, γιατί εξαρτάται από την υγρασία της ντομάτας. Χονδρικά η δόση αυτή δίνει γύρω στα 2 κιλά πελτέ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 25.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών