
30'
προετοιμασία
2 ώρες ψήσιμο
1 ημέρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες και 30'
Υλικά
Βάρος: περίπου 2 κιλάΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε πελτέ ντομάτας, αρχικά πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος.
- Τις αδειάζουμε σε σειρές σε ένα πανέρι, αλατίζοντας κάθε σειρά.
- Σκεπάζουμε το πανέρι με γάζα ή τούλι και το αφήνουμε σε ευάερο μέρος -όχι στον ήλιο- πάνω σε ένα ταψί γιατί θα βγουν πολλά υγρά. Θα μείνει εκεί 24 ώρες.
- Μετά θα περάσουμε τις ντομάτες από το πρες πουρέ (για να μείνουν πάνω τα φλούδια).
- Στη συνέχεια, θα βάλουμε τον πολτό σε κατσαρόλα να βράσει και να εξατμιστούν τα υγρά του. Χρειάζεται συχνό ανακάτεμα.
- Παρακολουθούμε και, όταν στεγνώσει η ντομάτα, την αποσύρουμε και την αδειάζουμε σε ταψί.
- Προσθέτουμε το λάδι, την κανέλα, τα δαφνόφυλλα (ή το δυόσμο) και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε τη σάλτσα στον φούρνο στους 130º C για 2 ώρες. Κάθε τόσο ανακατεύουμε με ένα ξύλινο κουτάλι.
- Όταν στεγνώσει εντελώς η σάλτσα, πετάμε τα μυρωδικά και τη βάζουμε σε βάζα ή σε πήλινο κιούπι.
- Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και βάζουμε από πάνω λίγο λάδι για να μονωθεί η σάλτσα και να μη χαλάσει.
- Σκεπάζουμε τα βάζα και κάθε φορά που παίρνουμε πελτέ, στρώνουμε την επιφάνεια και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε με λάδι.
Μυστικά
Προτιμήστε τα μικρά μακρόστενα ντοματάκια που έχουν πολλή ψίχα. Η ποσότητα του πελτέ που θα πάρετε δεν υπολογίζεται εύκολα, γιατί εξαρτάται από την υγρασία της ντομάτας. Χονδρικά η δόση αυτή δίνει γύρω στα 2 κιλά πελτέ.