15'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το πιλάφι με αμύγδαλα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα και απλώνουμε εκεί τα κυβάκια καρότου, παντζαριού και ρέβας.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μέλι και τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και απλώνουμε ομοιόμορφα τα κυβάκια. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
- Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ρύζι με το κρεμμύδι για 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει ελαφρά το ρύζι, αλλά να μη σκουρύνει.
- Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, τις σταφίδες και 3 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγομαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι και να σωθεί το υγρό. Αφαιρούμε τα μπαχαρικά (θα έχουν ανέβει όλα στην επιφάνεια, αν δεν κουνήσουμε την κατσαρόλα στη διάρκεια του μαγειρέματος).
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις ψημένες ρίζες, το ξύσμα και τα μισά αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε το πιλάφι στη βουτυρωμένη φόρμα του κέικ και πιέζουμε λίγο με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 4-5 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε το πιλάφι σε πιατέλα, σκορπίζουμε από πάνω τα υπόλοιπα αμύγδαλα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 178.