15' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Βάζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε μια λεκάνη με κρύο νερό που να τους σκεπάζει και ρίχνουμε μία χούφτα αλάτι.
  2. Τους αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, τους στύβουμε και τους στεγνώνουμε (με τον τρόπο αυτό ξεπικρίζουν και δεν θα απορροφήσουν λάδι κατά το τηγάνισμα που θα ακολουθήσει).
  3. Εν τω μεταξύ, βάζουμε το ρύζι σε ένα ψιλό σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. Το αφήνουμε να στραγγίξει.
  4. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κύβους μελιτζάνας, ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσουν. Αν δεν χωράνε όλοι μαζί στο σκεύος, τους τηγανίζουμε σε δύο δόσεις. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους αφήνουμε κατά μέρος.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καλά στραγγισμένο ρύζι με το σκόρδο για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.
  6. Προσθέτουμε 1.200 ml βραστό νερό και το αφήνουμε να κοχλάσει.
  7. Προσθέτουμε τις ντομάτες και 2 κοφτά κουτ. γλυκού αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το ρύζι, για περίπου 13 - 14 λεπτά ή μέχρι να γίνει.
  8. Οταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε τους κύβους μελιτζάνας, το μαϊντανό, το δυόσμο, τον άνηθο και τα κουκουνάρια, ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  9. Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα, βάζουμε από πάνω το καπάκι της και αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά προτού σερβίρουμε.

Συνταγές με Μελιτζάνες

Συνταγές με Ρύζι

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Συνοδευτικά

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών