ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό πρασοσέλινο, αυγολέμονοΧοιρινό πρασοσέλινο, αυγολέμονο
20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα κρέατα, το μπέικον, το λουκάνικο, την καστανή ζάχαρη για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  2. Στο μεταξύ στραγγίζουμε το ξινολάχανο (το ξεπλένουμε πρώτα, αν θέλουμε να φύγει η έντονη γεύση από το ξίδι).
  3. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το φρέσκο λάχανο, τον ζωμό, την ντομάτα, τα μανιτάρια, το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά.
  5. Σερβίρουμε το πολωνέζικο μπίγκος ζεστό ή κρύο.
  6. Αν το ξαναζεστάνουμε την επόμενη μέρα, θα είναι ακόμα καλύτερο.

Μυστικά

Στην Πολωνία συνηθίζουν να φτιάχνουν το μπίγκος με αποξηραμένα μανιτάρια. Αν χρησιμοποιήσουμε τέτοια, τότε θα τα ρίξουμε στην κατσαρόλα περίπου στη μέση του βρασίματος. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 δαφνόφυλλα και 1-2 σκελίδες σκόρδου. Παραδοσιακά το μπίγκος σερβίρεται μέσα σε καρβέλι ψωμί του οποίου έχουν αδειάσει το εσωτερικό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Λάχανο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών