Συνήθως προτιμώνται η συναγρίδα κι η σφυρίδα για τη συνταγή-σήμα κατετεθέν των Σπετσών, μπορούμε όμως να επιλέξουμε κι άλλα ψάρια που μας αρέσουν και είναι στην εποχή τους.
Για να φτιάξουμε το ψάρι αλά σπετσιώτα, πρώτα, σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 50 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το 1 κρεμμύδι με το 1 σκόρδο και τις ντομάτες για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη δάφνη, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 400 ml νερό. Mαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά σάλτσα.
Παράλληλα, αλατοπιπερώνουμε τις φέτες ψαριού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο από το λάδι και σοτάρουμε το ψάρι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε σε ένα σκεύος.
Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες για 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις απλώνουμε σε μία στρώση σε μέτριο ταψί.
Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε μία στρώση πάνω στις πατάτες.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα απλώνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια. Τακτοποιούμε όμορφα από πάνω τις φέτες ψαριού και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια τη σάλτσα και σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή, τραγανή κρούστα στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.