30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το ψάρι αλά σπετσιώτα, πρώτα, σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά 50 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το 1 κρεμμύδι με το 1 σκόρδο και τις ντομάτες για 4-5 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη δάφνη, τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 400 ml νερό. Mαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφριά σάλτσα.
  3. Παράλληλα, αλατοπιπερώνουμε τις φέτες ψαριού και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο από το λάδι και σοτάρουμε το ψάρι για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε σε ένα σκεύος.
  5. Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τις πατάτες για 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να ροδίσουν. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις απλώνουμε σε μία στρώση σε μέτριο ταψί.
  6. Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια για άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα απλώνουμε σε μία στρώση πάνω στις πατάτες.
  7. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα απλώνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια. Τακτοποιούμε όμορφα από πάνω τις φέτες ψαριού και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού.
  8. Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια τη σάλτσα και σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  9. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 5-6 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή, τραγανή κρούστα στην επιφάνεια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 194.

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών