20' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
4 ώρες αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το ψαρονέφρι με σύκα και ταλιατέλες, κάνουμε ως εξής: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το κρασί, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα και τα γαρίφαλα.
  2. Προσθέτουμε τις φετούλες από το ψαρονέφρι και τις πιέζουμε με ένα πιάτο, ώστε να παραμείνουν μέσα στη μαρινάδα.
  3. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες.
  4. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πυθμένα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν.
  5. Τα βγάζουμε από το σκεύος με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα ψιλό σουρωτήρι να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.
  6. Κρατάμε την κατσαρόλα με το λάδι κατά μέρος. Στραγγίζουμε καλά τις φετούλες κρέατος από τη μαρινάδα, την οποία κρατάμε στην άκρη, για να τη χρησιμοποιήσουμε μετά.
  7. Βάζουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο και αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος και από τις δύο πλευρές.
  8. Βάζουμε ξανά στη φωτιά την κατσαρόλα με το λάδι όπου σοτάραμε το κρεμμύδι.
  9. Μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε και σοτάρουμε τις αλευρωμένες φετούλες από το ψαρονέφρι για 2½ λεπτά από τη μία πλευρά και για 2 - 2 ½ λεπτά από την άλλη, πάντα σε δυνατή φωτιά, ώσπου να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  10. Αν δεν χωράνε όλες μαζί στο σκεύος, τις σοτάρουμε σε δόσεις και στο τέλος τις ρίχνουμε ξανά όλες μαζί στην κατσαρόλα.
  11. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε όλα μαζί τα υλικά για 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  12. Σβήνουμε με το κονιάκ, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη μαρινάδα (μαζί με τα μπαχαρικά που έχει μέσα) και τον αραιωμένο πελτέ.
  13. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα.
  14. Προσθέτουμε τα σύκα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 20 λεπτά, ώσπου να να μελώσει το φαγητό.
  15. Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν τα σύκα.
  16. Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας, τα γαρίφαλα και το δαφνόφυλλο.
  17. Σερβίρουμε το ψαρονέφρι και τα σύκα με τις ταλιατέλες και περιχύνουμε με τη σάλτσα του.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 41.

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κρέας

Άρθρα και Συνταγές με Σύκο

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών