ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΨωμάκια μπριός, αφράτα και φουσκωτάΨωμάκια μπριός, αφράτα και φουσκωτά
20' προετοιμασία
35' ψήσιμο
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'

Υλικά

Τεμάχια: 6-8

Διαδικασία

  1. Για τα ψωμάκια με λιαστές ντομάτες και ελιές αρχικά σε μια λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και κάνετε μια λακκούβα στη μέση.
  2. Σ’ ένα μικρό μπολ ανακατεύετε καλά τη μαγιά με τη μισή ποσότητα περίπου του χλιαρού νερού.
  3. Ρίχνετε το μείγμα της μαγιάς στη λεκάνη με το αλεύρι και το αλάτι.
  4. Προσθέτετε το υπόλοιπο νερό, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε με το χέρι σας ή μ’ ένα κουτάλι μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές ζυμάρι.
  5. Αλευρώνετε ελαφρώς μια μεγάλη επίπεδη επιφάνεια (μπορεί να είναι ο πάγκος της κουζίνας ή ένα τραπέζι) και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη.
  6. Τη ζυμώνετε με τα χέρια σας για άλλα 8 - 10 λεπτά.
  7. Λαδώνετε ελαφρώς ένα μεγάλο μπολ και βάζετε μέσα τη ζύμη.
  8. Την καλύπτετε με μια πλαστική μεμβράνη ή με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε για 1 ώρα περίπου σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο.
  9. Αλευρώνετε τον πάγκο της κουζίνας και μεταφέρετε εκεί τη ζύμη.
  10. Την πατάτε με τις γροθιές σας και έπειτα την ανοίγετε με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.
  11. Την πασπαλίζετε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τις ελιές και την πλάθετε ξανά σε μια μεγάλη μπάλα.
  12. Την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά και στη συνέχεια τη χωρίζετε σε μικρότερα κομμάτια και πλάθετε μικρά ψωμάκια. Η ποσότητα της ζύμης θα πρέπει να σας φτάσει για 6 - 8 ψωμάκια, ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα τα πλάσετε.
  13. Τα αφήνετε για 10 λεπτά να φουσκώσουν και προθερμαίνετε το φούρνο στους 200° C.
  14. Πασπαλίζετε τα ψωμάκια με λίγο αλεύρι και τα βάζετε πάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου, που έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
  15. Ψήνετε για 30 - 35 λεπτά.

Μυστικά

  • Νωπή μαγιά θα βρείτε στα ψυγεία του σούπερ μάρκετ.
  • Αντί για λιαστές ντομάτες κι ελιές μπορείτε να φτιάξετε τα ψωμάκια και με άλλους γευστικούς συνδυασμούς, όπως με ξερά βερίκοκα, σταφίδες και δεντρολίβανο.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του Γαστρονόμου και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ελιά

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT