20'
προετοιμασία
50' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 2 φόρμεςΔιαδικασία
- Για το ψωμί με χαρουπάλευρο ξεκινάμε και σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε περίπου 150 ml από το χλιαρό νερό.
- Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη ρίχνουμε στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
- Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα 3 άλευρα με το αλάτι και το λάδι.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς 2 παραλληλόγραμμες φόρμες του κέικ, 12x35 εκ.
- Γεμίζουμε με τη ζύμη τις φόρμες μέχρι τη μέση και ξαναφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου άλλα 30 λεπτά, μέχρι να αυξηθεί περίπου κατά το 1/3 ο όγκος της.
- Ψήνουμε για περίπου 50 - 55 λεπτά.
- Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί το ψωμί εξαιτίας του σχεδόν μαύρου χρώματός του δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα με το ψήσιμο.
- Βγάζουμε το ψωμί από τη φόρμα πολύ προσεκτικά και χτυπάμε το κάτω μέρος του με το χέρι μας.
- Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, τότε είναι έτοιμο.
- Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 91.