20' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 2 φόρμες

Διαδικασία

  1. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε περίπου 150 ml από το χλιαρό νερό.
  2. Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, τη ρίχνουμε στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν.
  3. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα 3 άλευρα με το αλάτι και το λάδι.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε με τα χέρια μας ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα), ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.
  5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ελαφρώς 2 παραλληλόγραμμες φόρμες του κέικ, 12x35 εκ.
  7. Γεμίζουμε με τη ζύμη τις φόρμες μέχρι τη μέση και ξαναφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου άλλα 30 λεπτά, μέχρι να αυξηθεί περίπου κατά το 1/3 ο όγκος της.
  8. Ψήνουμε για περίπου 50 - 55 λεπτά.
  9. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί το ψωμί εξαιτίας του σχεδόν μαύρου χρώματός του δεν θα αλλάξει ιδιαίτερα με το ψήσιμο.
  10. Βγάζουμε το ψωμί από τη φόρμα πολύ προσεκτικά και χτυπάμε το κάτω μέρος του με το χέρι μας.
  11. Αν ο ήχος είναι υπόκωφος, τότε είναι έτοιμο.
  12. Διαφορετικά, ψήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.
  13. Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών