ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡιζότο με μαύρες φακές μπελούγκα και καπνιστή ρέγκαΡιζότο με μαύρες φακές μπελούγκα και καπνιστή ρέγκα

 

20' προετοιμασία
35' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 10'

Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για το ριζότο µε µανιτάρια και αιγοπρόβειο βούτυρο βάζουµε σε µια κατσαρόλα τον ζωµό και τον διατηρούµε ζεστό σε χαµηλή φωτιά.
  2. Μουλιάζουµε τα ξερά µανιτάρια σε 1 φλιτζάνι νερό για 15 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Τα βγάζουµε ένα ένα, για να µην παρασύρουµε τυχόν πετραδάκια και χώµατα, και σουρώνουµε καλά το νερό τους, το οποίο προσθέτουµε στην κατσαρόλα µε τον ζωµό.
  3. Σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε 80 γρ. από το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά και σοτάρουµε τα κρεµµύδια για 2-3 λεπτά, µέχρι να µαραθούν.
  4. Ρίχνουµε το σκόρδο, ταφρέσκα καιτα ξερά µανιτάρια, δυναµώνουµε τη φωτιά και τα σοτάρουµε έντονα για 3-4 λεπτά, νασωθούν τυχόν υγρά. Σβήνουµε µε το κρασί και µαγειρεύουµε για 2-3 λεπτά, µέχρι να εξατµιστεί το αλκοόλ.
  5. Ρίχνουµε το ρύζι και ανακατεύουµε καλά, µέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του. Αρχίζουµε να ρίχνουµε τον ζωµό σε δόσεις, περιµένοντας κάθε φορά να απορροφήσει το ρύζι κάθε δόση ζωµού.
  6. Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20-25 λεπτά. Αποσύρουµε από τη φώτια, ρίχνουµε τη ρίγανη, το υπόλοιπο βούτυρο και την παρµεζάνα και ανακατεύουµε απαλά.
  7. Σερβίρουµε το ριζότο µε µανιτάρια και αιγοπρόβειο βούτυρο αµέσως µε αρκετό πιπέρι.

Μυστικά

* Φρέσκα άγρια µανιτάρια βρίσκουµε σε επιλεγµένα µανάβικα π.χ. Μανιταριών Γεύσεις, Αγροτικόν, Περιβόλι, στον Θανόπουλο και στα e-shops: www.fungihellas.gr και www.manitaropolio.gr. Επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τα μανάβικα για να επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Ένα ώριµο Chardonnay

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 151.

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT