20'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Μερίδες: 6Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Σάλτσα
- Για να φτιάξουμε ρολό κιμά με μοσχοκάρυδο, γεμιστό με σάλτσα ντομάτας, αρχικά βάζουμε, σε μια κατσαρόλα, όλα τα υλικά της σάλτσας (ντοματάκια, λάδι, αλατοπίπερο, ρίγανη, σκόρδο, δυόσμο) με 1 ποτήρι νερό και τα βράζουμε μέχρι να πήξει.
- Ελέγχουμε το αλάτι, πετάμε τις σκελίδες σκόρδου και τον δυόσμο (αν βάλουμε φρέσκο) και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Ρολό
- Παράλληλα, σε μια λεκάνη μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό.
- Στη συνέχεια, το στύβουμε ελαφρώς και το ζυμώνουμε μαζί με τον κιμά και τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο, αυγά, λάδι). Το μείγμα πρέπει να είναι κάπως σφιχτό.
- Απλώνουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι λαδόχαρτο με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μας και το αλείφουμε με λάδι.
- Απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα το μείγμα του κιμά και το πατικώνουμε ώστε να γίνει επίπεδο, μακρόστενο και να έχει πάχος 1 εκ.
- Απλώνουμε πάνω στον κιμά τη μισή σάλτσα και με τη βοήθεια της λαδόκολλας το ανασηκώνουμε σιγά - σιγά και το τυλίγουμε σε ρολό.
- Βάζουμε το ρολό σε μια μακρόστενη λαδωμένη φόρμα ή σε ένα ταψάκι και το ψήνουμε στους 180° C για περίπου 45 λεπτά.
- Στα μισά του ψησίματος τραβάμε το ταψάκι έξω από τον φούρνο και περιχύνουμε το ρολό με την υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε κρατήσει.
- Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο, το κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε, το ρολό κιμά με μοσχοκάρυδο, γεμιστό με σάλτσα ντομάτας, με ψητές πατάτες ή με ρύζι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 34.