ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣεκέρ παρέΣεκέρ παρέ με αυθεντική σμυρναίικη συνταγή Τη συνταγή αυτή μας έδωσε η Άννα Κουλάρα και είναι από το παλιό συνταγολόγιο του πεθερού της, του Ηπειρώτη Παύλου Τζιάλλα, ο οποίος διατηρούσε φούρνο στη Θεσσαλονίκη. Με άλλο όνομα, αλλά στο ίδιο σημείο, λειτουργεί σήμερα από τον γιο του Χρήστο Τζιάλλα και τη νύφη του το αρτοποιείο «Βρυσάκι».

35' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα και 25' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'

Υλικά

Τεμάχια: περίπου 30

Για το σιρόπι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ροξάκια, σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το σύρμα.
  3. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας πολύ καλά.
  4. Στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακή ζύμη.
  5. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και στο ένα μέρος ρίχνουμε την κανέλα, το κακάο και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά, ώστε όλη η ζύμη να γίνει σοκολατένια.
  6. Βάζουμε τις δύο ζύμες σε δύο χωριστά μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστούν σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πάρουν όγκο.
  7. Xωρίζουμε κάθε κομμάτι ζύμης στα δύο. Παίρνουμε το ένα κομμάτι λευκής ζύμης και το ανοίγουμε με τον πλάστη, πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, σε χοντρό παραλληλόγραμμο φύλλο.
  8. Με το ένα κομμάτι σοκολατένιας ζύμης πλάθουμε ένα φιτίλι όσο είναι και το μήκος του φύλλου που ανοίξαμε. Τοποθετούμε το φιτίλι στην άκρη του λευκού φύλλου, παράλληλα στη μεγάλη του πλευρά, και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
  9. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης, φτιάχνοντας άλλο ένα ίδιο ρολό.
  10. Κόβουμε τα ρολά σε φέτες πάχους 2 εκ.
  11. Μεταφέρουμε τις φέτες σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί και τις βάζουμε ξαπλωτά, με κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν.
  12. Σκεπάζουμε τις λαμαρίνες χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε τα ροξάκια να φουσκώσουν για 40 λεπτά.

Σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά (μετράμε από τη στιγμή που θα κοχλάσουν τα υγρά). Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  3. Ψήνουμε τα ροξάκια για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Αφού τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βουτάμε λίγα λίγα στο κρύο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα, γυρνώντας τα μία δύο φορές.
  5. Αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν καλά πριν τα τοποθετήσουμε σε τάπερ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 50.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών