ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλάτα με κινόα ή κουσκούς, σταφύλια και πετιμέζιΣαλάτα με κινόα ή κουσκούς, σταφύλια και πετιμέζι
20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σαλάτα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σαλάτα με μαύρες φακές Φενεού, ελιές και ντοματίνια, βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το λάδι με τη σκελίδα σκόρδου, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα. (Όση περισσότερη ώρα το αφήσουμε τόσο πιο έντονο αποτέλεσμα θα έχουμε.)
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, το σκόρδο, τη δάφνη, τον μαραθόσπορο και 900 ml νερό και βράζουμε τις φακές για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Στραγγίζουμε τις φακές, αφαιρούμε τη δάφνη και τις αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
  5. Όσο είναι ζεστές, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο (αφαιρούμε το σκόρδο) και το ξίδι, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. 
  6. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα ντοματάκια, τις ελιές, τα αμύγδαλα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε τη σαλάτα με μαύρες φακές Φενεού, ελιές και ντοματίνια.

Μυστικά

* Οι μαύρες φακές είναι μικρές, ευκολόβραστες, το χαβιάρι των οσπρίων – εξ ου και η ονομασία «μπελούγκα». Υπάρχουν ελληνικές από τον Φενεό, αλλά σε πολύ μικρή παραγωγή. Τις βρήκαμε συσκευασμένες σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, π.χ. Βιοφώς, Bioway, 4 Εποχές. Βρίσκουμε και εισαγωγής.

Πλούσια τα γευστικά ελέη του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού, είναι ένας πραγματικός πονοκέφαλος για τους οινικούς συνδυασμούς. Ας καταλήξουμε, λοιπόν, σε απλές και ασφαλείς λύσεις. Πατροπαράδοτα, ούζο και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό ρετσίνα, πιπεράτη και βοτανική, το εθνικό κρασί των μεζέδων! Και πιο προχωρημένα, ξηρά λευκά αφρώδη και παγωμένα ισπανικά Sherry Manzanilla.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 130.

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Σαλάτα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών