20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη σαλάτα

Διαδικασία

  1. Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ το λάδι με τη σκελίδα σκόρδου, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα. (Όση περισσότερη ώρα το αφήσουμε τόσο πιο έντονο αποτέλεσμα θα έχουμε.)
  2. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις φακές, το σκόρδο, τη δάφνη, τον μαραθόσπορο και 900 ml νερό και βράζουμε τις φακές για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν.
  3. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Στραγγίζουμε τις φακές, αφαιρούμε τη δάφνη και τις αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.
  5. Όσο είναι ζεστές, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο (αφαιρούμε το σκόρδο) και το ξίδι, ανακατεύουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. 
  6. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα ντοματάκια, τις ελιές, τα αμύγδαλα και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

* Οι μαύρες φακές είναι μικρές, ευκολόβραστες, το χαβιάρι των οσπρίων – εξ ου και η ονομασία «μπελούγκα». Υπάρχουν ελληνικές από τον Φενεό, αλλά σε πολύ μικρή παραγωγή. Τις βρήκαμε συσκευασμένες σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, π.χ. Βιοφώς, Bioway, 4 Εποχές. Βρίσκουμε και εισαγωγής.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών