ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣαλιγκάρια κρεμμυδάτα (σαν στιφάδο) με δυόσμοΣαλιγκάρια κρεμμυδάτα (σαν στιφάδο) με δυόσμοΌταν πιάνουν τα πρωτοβρόχια, οι Κερατιώτες βγαίνουν και μαζεύουν σαλιγκάρια «του χώματος», μικρά αλλά τροφαντά, που βγαίνουν μονάχα σ’ αυτό το διάστημα των πρώτων βροχών του φθινοπώρου. Υπάρχουν και τα σαλιγκάρια «του σκίνου», που είναι πιο ευωδιαστά αλλά είναι λιπόσαρκα. Τα σαλιγκάρια τα συλλέγουν σε ποσότητες, τα καθαρίζουν, τα ζεματίζουν και τα διατηρούν στην κατάψυξη.

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη συνταγή σαλιγκάρια με τραχανά, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο ψω- μί του κοχλάζει, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και βράζουμε για 5-6 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε εκ νέου.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν καλά χωρίς να ροδίσουν.
  3. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει ελαφρά, και ρίχνουμε τα σαλιγκάρια. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να γυαλίσουν και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, το μπαχάρι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση, μετριάζουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα σαλιγκάρια.
  4. Ρίχνουμε τον τραχανά και 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του, μέχρι να μαλακώσει και να φουσκώσει.
  5. Ανακατεύουμε τακτικά τα σαλιγκάρια με τον τραχανά στο μαγείρεμα, γιατί ο τραχανάς κολλάει εύκολα στην κατσαρόλα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών