«Παντρεμένες» είναι οι γεμιστές σαρδέλες, δηλαδή οι ανοιγμένες και φιλεταρισμένες, καλυμμένες με διάφορα υλικά (ντομάτα, μυρωδικά, κάππαρη, κρεμμύδι, σε όποιον συνδυασμό θέλουμε) και σκεπασμένες με άλλες ανοιγμένες σαρδέλες, σαν σε σάντουιτς. Είναι ένας ωραίος τρόπος να απολαύσουμε χορταστικές μπουκιές με το ζουμερό, θρεπτικό, ωφέλιμο ψαρικό των ελληνικών θαλασσών.

Ο Λευτέρης Λαζάρου μας δείχνει βήμα βήμα πώς κάνουμε σαρδέλες «παντρεμένες»

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση προς το τέλος του άρθρου)

«Παντρεμένες» είναι οι γεμιστές σαρδέλες, δηλαδή οι ανοιγμένες και φιλεταρισμένες, καλυμμένες με διάφορα υλικά (ντομάτα, μυρωδικά, κάππαρη, κρεμμύδι, σε όποιον συνδυασμό θέλουμε) και σκεπασμένες με άλλες ανοιγμένες σαρδέλες, σαν σε σάντουιτς. Είναι ένας ωραίος τρόπος να απολαύσουμε χορταστικές μπουκιές.

Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες
Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες

Σε μια άνετη επιφάνεια κοπής απλώνουμε 8 φιλεταρισμένες σαρδέλες, σε μονή στρώση και κολλητά μεταξύ τους, με το δέρμα προς τα κάτω. Τις αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε πάνω τους τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και το ξύσμα.

Αλατοπιπερώνουμε τις άλλες μισές φιλεταρισμένες σαρδέλες και σκεπάζουμε τις πρώτες. Σε μικρό ταψάκι που να χωράει άνετα τα ψάρια ρίχνουμε το λάδι, τον ζωμό και τον χυμό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.

Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες

Με σπάτουλα μεταφέρουμε τις παντρεμένες σαρδέλες στο ταψάκι, σε μονή στρώση, και ανάμεσά τους τακτοποιούμε το δεντρολίβανο. Ψήνουμε τις σαρδέλες σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει η σάρκα τους. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με τη σπάτουλα μεταφέρουμε προσεκτικά τις παντρεμένες σαρδέλες σε πιάτα.

Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες

Σουρώνουμε το ζουμί του ταψιού και το ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι με τον χυμό λεμονιού. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και, μόλις ζεσταθεί το ζουμί στο κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο λίγο όσο διαλυμένο κορν φλάουρ χρειάζεται, ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το κορν φλάουρ).

Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες

Περιχύνουμε τις σαρδέλες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σαρδέλες «παντρεμένες» και λεμονάτες

25' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 45'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Σε μια άνετη επιφάνεια κοπής απλώνουμε 8 φιλεταρισμένες σαρδέλες, σε μονή στρώση και κολλητά μεταξύ τους, με το δέρμα προς τα κάτω.
  2. Τις αλατοπιπερώνουμε και σκορπίζουμε πάνω τους τον μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και το ξύσμα.
  3. Αλατοπιπερώνουμε τις άλλες μισές φιλεταρισμένες σαρδέλες και σκεπάζουμε τις πρώτες.
  4. Σε μικρό ταψάκι που να χωράει άνετα τα ψάρια ρίχνουμε το λάδι, τον ζωμό και τον χυμό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  5. Με σπάτουλα μεταφέρουμε τις παντρεμένες σαρδέλες στο ταψάκι, σε μονή στρώση, και ανάμεσά τους τακτοποιούμε το δεντρολίβανο.
  6. Ψήνουμε τις σαρδέλες σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει η σάρκα τους.
  7. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και με τη σπάτουλα μεταφέρουμε προσεκτικά τις παντρεμένες σαρδέλες σε πιάτα.

Σερβίρισμα

  1. Σουρώνουμε το ζουμί του ταψιού και το ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι με τον χυμό λεμονιού.
  2. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και, μόλις ζεσταθεί το ζουμί στο κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο λίγο όσο διαλυμένο κορν φλάουρ χρειάζεται, ανακατεύοντας μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς (ίσως δεν χρειαστεί να ρίξουμε όλο το κορν φλάουρ).
  3. Περιχύνουμε τις σαρδέλες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 158.

Άρθρα και Συνταγές με Σαρδέλα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών