Τα σαρμαδάκια με κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά άλλες φορές αυγοκόβονται κι άλλες σερβίρονται μόνο με το ζουμί της κατσαρόλας ή, όπως σε αυτή την περίπτωση, απλώς με δροσερό γιαούρτι.
1 ώρα και 30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6-8Για τη γέμιση
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σαρμαδάκια και κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά, αρχικά ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σε δόσεις, για 1-3 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι.
- Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, κατά προτίμηση στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.
- Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους 0,5 εκ. Αφήνουμε ανέπαφη τη μία άκρη από κάθε κολοκυθάκι, τον «πάτο» του.
- Από τη σάρκα κάθε κολοκυθιού κόβουμε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι και τα κρατάμε κατά μέρος – είναι τα «καπάκια» με τα οποία θα κλείσουμε τα γεμισμένα κολοκυθάκια.
- Τρίβουμε στον τρίφτη τη σάρκα από 3 από τα κολοκυθάκια και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, για τη γέμιση.
Γέμιση
- Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης στο μπολ με την τριμμένη σάρκα από τα 3 κολοκυθάκια και τα ζυμώνουμε όλα καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές.
- Σκορπίζουμε τα κομματάκια βουτύρου στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας.
- Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια, βάζοντας με ένα κουταλάκι όσο μείγμα χωράει στο καθένα και αφήνοντας ένα κενό 1 εκ. από το άνοιγμα, το οποίο κλείνουμε με τα «καπάκια» που αφήσαμε κατά μέρος.
Με το υπόλοιπο μείγμα κιμά φτιάχνουμε τα σαρμαδάκια
- Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και το απλώνουμε σε καθαρό ξύλο κοπής, με τη θαμπή, πιο άγρια πλευρά του προς τα πάνω, ώστε η γυαλιστερή, «καλή» πλευρά του να είναι η εξωτερική όταν το τυλίξουμε. Φροντίζουμε το κοτσάνι του φύλλου να βρίσκεται προς το μέρος μας.
- Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού μείγμα κιμά κοντά στο κοτσάνι και καλύπτουμε με τις δύο πλαϊνές μυτερές άκρες του φύλλου.
- Έπειτα τυλίγουμε σε ρολάκι, μετρίως σφιχτό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο φτιάχνοντας όσα σαρμαδάκια χρειάζεται ώστε να καλύψουμε τον πάτο της κατσαρόλας.
- Πάνω τους αραδιάζουμε πάλι σε μονή στρώση τα γεμισμένα κολοκυθάκια.
- Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε σαρμαδάκια με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν και τα τακτοποιούμε σε στρώσεις στην κατσαρόλα πάνω στα κολοκυθάκια.
- Σκεπάζουμε τα υλικά με ένα πιάτο για να μη μετακινηθούν στο μαγείρεμα και προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να το μισοκαλύψει.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το νερό να πάρει μια ήπια βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
- Σε τακτά χρονικά διαστήματα σείουμε την κατσαρόλα, για να μην προλάβουν να κολλήσουν τα σαρμαδάκια στον πάτο της. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ακόμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Καλό είναι στα μισά του χρόνου μαγειρέματος να δοκιμάσουμε το ζουμί, γέρνοντας λίγο την κατσαρόλα για να πάρουμε 1 κουταλιά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού, είναι φαγητό που το ζητάει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει αρκετά και τακτοποιούμε ωραία σε πιατέλα.
- Διακοσμούμε με τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε τα σαρμαδάκια και κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά (προαιρετικά) με γιαούρτι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.