ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτολμάδες λαδεροί πολίτικοιΝτολμαδάκια πολίτικα με συνταγή της Λωξάντρας Τα σαρμαδάκια με κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά άλλες φορές αυγοκόβονται κι άλλες σερβίρονται μόνο με το ζουμί της κατσαρόλας ή, όπως σε αυτή την περίπτωση, απλώς με δροσερό γιαούρτι.

1 ώρα και 30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σαρμαδάκια και κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά, αρχικά ζεματίζουμε τα αμπελόφυλλα σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σε δόσεις, για 1-3 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι.
  2. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, κατά προτίμηση στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.
  3. Με το ειδικό εργαλείο ή με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι αφαιρούμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια, αφήνοντας ένα κέλυφος πάχους 0,5 εκ. Αφήνουμε ανέπαφη τη μία άκρη από κάθε κολοκυθάκι, τον «πάτο» του.
  4. Από τη σάρκα κάθε κολοκυθιού κόβουμε ένα μεγαλούτσικο κομμάτι και τα κρατάμε κατά μέρος – είναι τα «καπάκια» με τα οποία θα κλείσουμε τα γεμισμένα κολοκυθάκια.
  5. Τρίβουμε στον τρίφτη τη σάρκα από 3 από τα κολοκυθάκια και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, για τη γέμιση.

Γέμιση

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης στο μπολ με την τριμμένη σάρκα από τα 3 κολοκυθάκια και τα ζυμώνουμε όλα καλά με τα χέρια μας, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα ομοιογενές.
  2. Σκορπίζουμε τα κομματάκια βουτύρου στον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας.
  3. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια, βάζοντας με ένα κουταλάκι όσο μείγμα χωράει στο καθένα και αφήνοντας ένα κενό 1 εκ. από το άνοιγμα, το οποίο κλείνουμε με τα «καπάκια» που αφήσαμε κατά μέρος.

Με το υπόλοιπο μείγμα κιμά φτιάχνουμε τα σαρμαδάκια

  1. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και το απλώνουμε σε καθαρό ξύλο κοπής, με τη θαμπή, πιο άγρια πλευρά του προς τα πάνω, ώστε η γυαλιστερή, «καλή» πλευρά του να είναι η εξωτερική όταν το τυλίξουμε. Φροντίζουμε το κοτσάνι του φύλλου να βρίσκεται προς το μέρος μας.
  2. Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού μείγμα κιμά κοντά στο κοτσάνι και καλύπτουμε με τις δύο πλαϊνές μυτερές άκρες του φύλλου.
  3. Έπειτα τυλίγουμε σε ρολάκι, μετρίως σφιχτό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο φτιάχνοντας όσα σαρμαδάκια χρειάζεται ώστε να καλύψουμε τον πάτο της κατσαρόλας.
  4. Πάνω τους αραδιάζουμε πάλι σε μονή στρώση τα γεμισμένα κολοκυθάκια.
  5. Συνεχίζουμε να φτιάχνουμε σαρμαδάκια με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να τελειώσουν και τα τακτοποιούμε σε στρώσεις στην κατσαρόλα πάνω στα κολοκυθάκια.
  6. Σκεπάζουμε τα υλικά με ένα πιάτο για να μη μετακινηθούν στο μαγείρεμα και προσθέτουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να το μισοκαλύψει.
  7. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε το νερό να πάρει μια ήπια βράση. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  8. Σε τακτά χρονικά διαστήματα σείουμε την κατσαρόλα, για να μην προλάβουν να κολλήσουν τα σαρμαδάκια στον πάτο της. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ακόμα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  9. Καλό είναι στα μισά του χρόνου μαγειρέματος να δοκιμάσουμε το ζουμί, γέρνοντας λίγο την κατσαρόλα για να πάρουμε 1 κουταλιά. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού, είναι φαγητό που το ζητάει.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει αρκετά και τακτοποιούμε ωραία σε πιατέλα.
  11. Διακοσμούμε με τις φέτες λεμονιού και σερβίρουμε τα σαρμαδάκια και κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά (προαιρετικά) με γιαούρτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκυθάκια

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινός κιμάς

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών