ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣεφταλιές με καβουρμά και λουκάνικοΣεφταλιές με καβουρμά και λουκάνικο
20' προετοιμασία
30' ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 50'

Υλικά

Τεμάχια: 8-10

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τις σεφταλιές κοτόπουλου με πορτοκάλι και δυόσμο ξεκινάμε ζεσταίνοντας ένα αντικολλητικό τηγάνι και, όταν κάψει, βάζουμε τις φέτες μπέικον. Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, αλλά να μην ξεροψηθούν και σκληρύνουν εντελώς.
  2. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τις ψιλοκόβουμε.
  3. Στο λίπος που έμεινε στο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνει. Αφήνουμε να κρυώσει.
  4. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κρύο κιμά κοτόπουλου, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το μπέικον, τον δυόσμο, το ξύσμα, το σουμάκι, το κύμινο, το σκόρδο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ζυμώνουμε τα υλικά γρήγορα, πριν ζεσταθεί ο κιμάς, βρέχοντας συνεχώς τα χέρια μας για να μην κολλάνε στο μείγμα. Το μείγμα πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά.
  6. Χωρίζουμε το μείγμα σε κομμάτια των 150 γρ. και τους δίνουμε κοντόχοντρο σχήμα, σαν στρουμπουλά σουτζουκάκια.
  7. Στραγγίζουμε και σκουπίζουμε καλά τις μπόλιες. Τις κόβουμε σε κομμάτια όσα και τα «σουτζουκάκια» που φτιάξαμε, φροντίζοντας κάθε κομμάτι να μπορεί να τυλίξει καλά το μείγμα κιμά.
  8. Φτιάχνουμε 8-10 σεφταλιές, τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε να σφίξει καλά το μείγμα.

Ψήσιμο

  1. Ετοιμάζουμε μέτρια προς δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει για 8 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  2. Λαδώνουμε ελαφρά τις σεφταλιές και τις βάζουμε σε διπλή σχάρα (αυτή που ανοιγοκλείνει), ώστε να τις γυρίζουμε εύκολα.
  3. Τις ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά και να ψηθούν καλά εσωτερικά, γυρίζοντάς τες τακτικά και προσέχοντας να μην καεί η μπόλια. Για σιγουριά, κόβουμε μία στη μέση, για να δούμε αν έγινε.
  4. Τις σερβίρουμε ζεστές, πριν κρυώσει η μπόλια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Μπέικον

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών